Majoritatea persoanelor care au văzut că un produs a expirat îl aruncă direct. Cu toate acestea, există și alimente pe care, dacă știi cum să le păstrezi și să le citești eticheta, le mai poți consuma chiar dacă nu mai sunt în termen.
Se pare că Agenția pentru Standardele Alimentare încurajează oamenii să folosească „indicii senzoriali” pentru a determina dacă aceste alimente pot fi consumate, scrie Gandul.
Deși cel mai probabil data de pe ambalaj spune ceva, dacă sunt depozitate în condiții optime, alimentele nu reprezintă un pericol pentru organismul nostru.
De curând, în Marea Britanie, o serie de giganți din retail au eliminat datele de valabilitate de pe lapte, ca parte a unei campanii pentru combaterea risipei alimentare.
Ceea ce poate mulți nu știu este că laptele nu este singurul produs care poate fi consumat în siguranță după data limită de consum. Ouăle, iaurtul și chiar și pâinea pot fi consumate în siguranță, chiar și după ce „expiră”, notează The Mail.
„Iaurtul poate fi sigur de consumat dacă este păstrat nedeschis în frigider după data indicată, așa că am trecut la data limită de consum pentru a reduce risipa de alimente”, a declarat Nick Cornwell, șeful departamentului de siguranță alimentară al unui celebru lanț de supermarket-uri.
Din alimentele care pot fi consumate și după ce expiră mai face parte și ciocolata. Ea conține foarte puțină apă, ceea ce o ajută să rămână proaspătă mult timp. În plus, reprezentanții unui brand au explicat că acesta poate fi consumată în siguranță chiar dacă apar pete albe pe ea.
De asemenea, pâinea poate rezista mult timp, asta dacă este pătrată în anumite condiții. Datele de valabilitate presupun că va fi lăsată pe tejghea, dar acest lucru o expune la temperaturi mai ridicate care pot crea condiții favorabile pentru dezvoltarea mucegaiului. Motiv pentru care, Departamentul de Agricultură al SUA recomandă depozitarea acesteia în frigider. Ea poate fi păstrată și în congelator, chiar și câteva luni după data de expirare.
Ouăle sunt un alt aliment care poate fi consumat după data limită de consum. „Atâta timp cât oul nu s-a stricat, nu există niciun motiv pentru care să nu vă puteți bucura în continuare de el”, a susținut nutriționistul Keri Gans, autorul cărții The Small Change Diet, pentru Women’s Health.
Un mod simplu de a evalua vârsta ouălor este să le pui într-un bol cu apă. Ouăle proaspete se scufundă la fund, în timp ce cele stricate plutesc la suprafață.