ROMATSA nu s-a implicat în localizarea aeronavei prăbuşite în Pasul Ursoaia şi nici nu a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, este una dintre concluziile Raportului Guvernului. Din acesta reiese că medicul Radu Zamfir a sunat de cinci ori la 112. Iar copilotul Razvan Petrescu și-a anunțat tatăl de prăbușirea avionului.
Raportul Guvernului prezintă pe ore filmul evenimentelor, înainte şi după prăbuşirea avionului pilotat de Adrian Iovan.
Ora 13.38: Aeronava a decolat.
Ora 14.35: Pilotul a solicitat ROMATSA coborârea la 3.050 metri, din cauza depunerii de gheață pe fuselaj. Acesta a fost momentul în care pilotul Adrian Iovan a anunţat că are probleme.
Ora 14.42: Pilotul a solicitat coborârea la 2.450 metri și a comunicat că schimbă frecvența cu cea a centrului de informare a zborurilor după regulile ”la vedere”, coborând sub nivelul regulamentar de zbor controlat de ROMATSA.
Ora 15.18: Fiind la circa 36 de kilometri după ce a trecut de Sibiu, la altitudinea de 2.600 de metri, nereușind să contacteze Centrul de informare a Zborurilor București, pilotul a intrat în legătură cu Centrul de Control Zonal Cluj.
Ora 15.35 ROMATSA solicită pilotului să comunice poziția aeronavei, dar apelurile nefiind recepționate, o altă aeronavă aflată în zonă a intermediat dialogul.
Între orele 15.45 – 15.49: Operatorul ROMATSA a încercat să ia legătura cu aeronava, dar nu a primit răspuns.
Acesta este momentul în care, conform regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, ROMATSA ar fi trebuit să declanşeze procedura operaţională standard în cazul aeronavei care se afla în dificultate. Însă Romatsa nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanşat operaţiuni de căutare şi nu a cerut sprijinul Centrului de Operaţii Aeriene din MApN.
Ora 16:01: Copilotul Răzvan Petrescu l-a sunat pe tatăl său și l-a anunțat că a aterizat forțat între Peștera Scărișoara și localitatea Beliș, că toți pasagerii sunt în viață și că el are picioarele rupte.
În acest context, echipele de salvare şi instituţiile implicate au avut la dispoziţie doar informaţii furnizate de la faţa locului de persoanele rănite.
Ora 16.05: Secretarul de stat Raed Arafat l-a informat despre accident, prin SMS, pe inspectorul general al IGSU, general de brigadă Ion Burlui, ca urmare a convorbirilor telefonice între doctorul Zamfir, membrul echipei din aeronavă și doctorul Irinel Popescu și doctorul Victor Zota, de la Agenția de transplant.
Ora 16:06 Doctorul Radu Zamfir, unul din pasagerii din aeronavă, a fost contactat telefonic de către inspectorul general al IGSU pentru informare preliminară privind starea victimelor și locul accidentului.
În acest context, doctorul Zamfir a furnizat reperele vizuale de pe ecranul radar al aeronavei, respectiv localizarea între Peştera Scărişoara şi localitatea Beliş.
Între orele 16.07- 16.09: Inspectorul general al IGSU a dispus constituirea grupei operative și alertarea ISU Alba și ISU Mureș pentru declanșarea procedurii de căutare și salvare a victimelor accidentului.
Între orele 16. 16- 16.26 : Serviciul de urgență a primit un apel prin 112 Cluj, de la Radu Zamfir, în care a fost anunțată prăbușirea avionului.
Imediat apelul a fost transferat, conform procedurilor, către ISU Cluj, IPJ şi jandermeria Cluj, MApN, Romatsa şi Salvamont Braşov, elicopter Târgu Mureş. Acesta ar fi trebuit să reprezinte momentul declanşării procedurii, conform Regulamentului pentru situaţii de urgenţă. Însă autorităţile şi-au dat cu stângul în dreptul, iar echipele de salvare au ajuns la faţa locului cu o întârziere de 7 ore.
Ora 16.19: S-a dat ordin de alertare a forțelor ISU Bihor.
Ora 16.20: S-a dat ordin de alertare a forțelor ISU Cluj.
Ora 16.29: MApN a luat legătura cu ROMATSA și a transmis disponibilitatea de a participa la acțiunea de salvare.
Ora 16.30: Au fost alertat Centrul de Situații al guvernului, MapN și COS Mureș
Ora 16.30: Elicopterul SMURD de la Târgu Mureș. Echipajul a efectuat cercetarea în zonă, însă activitatea a încetta la 17:15 din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Ora 16.50: IJJ Alba a demarat activități de căutare și localizare a aeronavei
Ora 18.15: Comandatul intervenției, prim-adjunct al ISU Alba, a dispus organizarea sectoarelor de căutare și salvare.
Ora 19.17: Medicul Radu Zamfir a revenit cu un apel de urgență la 112.
În acest moment, medicul Zamfir a încercat să furnizeze noi detalii cu privire la locul unde s-a prăbuşit aeronava. Mai exact, la jumătatea distanţei între Poiana Horea şi satul Dârleşti. Acesta a anunţat că a făcut focul la 20-30 metri de aeronavă şi că a încercat să acorde primul ajutor răniţilor. În tot acest timp, echipele au continuat căutările, fără succes însă.
Ora 21.13: Un pădurar, Trig Gheorghe, membru al echipei de căutare formată din personal silvic, a ajuns la locul accidentului.
Pădurarul a a anunţat, prin 112 ,locaţia exactă, moment în care forţele de intervenţie s-au regrupat pentru a merge la locul unde s-a prăbuşit avionul.
Ora 22.05: A început transportul victimelor către drumul forestier.
Ora 22.25: Se constituie un punct medical în comuna Horea pentru triajul și stabilizarea victimelor accidentului.
Între orele 23.35- 00.16 : Se efectuează în ambulanță manevre de resuscitare ale Aureliei Ion.
Pilotul Adrian Iovan şi medicul rezident Aura Ion şi-au pierdut viaţa şi alţi cinci oameni au fost răniţi, după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit în Munţii Apuseni.