Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că pe construcția bugetară care este luată în calcul în acest moment pentru anul 2021, este sustenabilă o creștere a alocațiilor cu 20%. Senatul a adoptat miercuri OUG 123/2020 privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii, în urma solicitării de reexaminare făcută de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre o majorare a alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie. Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege.
Întrebat în conferința de presă de la finalul ședinței de guvern de ce va fi o creștere de doar 20%, în condițiile în care promisiunea era că alocațiile se vor majora cu 40%, Florin Cîțu a răspuns: ”Aşa, s-au promis multe în trecut (…) În acest moment, luăm în calcul o creştere a alocaţiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustenabil, dar repet, nu este decizia Guvernului. Ca senator vă spun că este ceea ce am votat. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte alocaţiile, am lăsat la latitudinea Parlamentului. În Parlament a fost făcută această modificare. Dacă ea trece până la momentul în care se face bugetul, va fi luată în considerare, dacă nu, vom merge pe legislaţia în vigoare”.
În acest moment, legislația prevede o majorare cu 40% a alocațiilor pentru copii.
Vara trecută, Guvernul Orban a adoptat o ordonanță care prevede creșterea alocațiilor de două ori pe parcursul anului 2021 – o dată în luna ianuarie și apoi, din nou, în luna iulie.
Proiect care modifică OUG privind alocațiile a fost adoptat miercuri de senatori cu 75 de voturi “pentru” și 56 „împotrivă”.
Potrivit proiectului, va fi aplicată doar majorarea din ianuarie 2021, cu 20% față de cuantumul din iulie 2020. Ulterior, din anul 2022, alocațiile se vor indexa cu rata medie anuală a inflației.
La finalul lunii iulie, Violeta Alexandru, ministru al Muncii în acel moment, a prezentat proiectul unei ordonanțe de urgență care prevede dublarea etapizată a alocațiilor pentru copii.
„Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta și cel pentru anii viitori ar fi următorul:o creștere de 20%de la 1 septembrie anul acesta (2020 – n.r.), iar următoarele creșteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie și 1 iulie, cu câte 20%, și la fel în 2022”, spunea atunci Violeta Alexandru.
La mijlocul lunii noiembrie, președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea care dublează alocațiile copiilor.
Florin Cîțu: În acest moment, luăm în calcul o creştere a alocaţiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustenabil