Ritmul alert al vieții și dezvoltarea rețelelor de socializare a determinat apariția unor noi fobii, de care suferă din ce în ce mai multe persoane. Potrivit unui studiu citat de cotidianul britanic „The Mirror”, jumătate dintre englezi ar fi afectaţi de cel puţin o aşa numită „fobie a omului modern.”
Potrivit specialiştilor, mai mult de jumătate dintre englezi suferă de o fobie caracterizată prin frica de a rămâne fără telefonul mobil. Această senzație de anxietate produsă la uitarea telefonului mobil acasă se numește nomofobie.
Ritmul alert al vieții și multitudinea de activități pe care le desfășurăm zilnic au determinat apariția agmenofobiei, tradusă prin teama că rândul la care te-ai așezat se va deplasa mai încet decât un altul de la alt ghișeu sau casă de marcat. Faptul că trebuie să așteptăm la o coadă provoacă o stare agitație, iar gândul că nu am putea pierde câteva minute în plus este un adevărat factor de stres pentru omul modern, mereu ocupat, se arată în acelaşi studiu.
O altă fobie modernă este chorofobia, frica de dans. Cele mai multe persoane care suferă de această fobie sunt adolescenții, care se tem că vor fi ridiculizați atunci când dansează.
Allodoxafobia este o altă frică a omului modern, caracterizată prin senzația de anxietate care apare atunci când nu putem să ne exprimăm argumentat o opinie.
Experții au descoperit că și celebra rețea de socializare Facebook poate induce senzația de frică. Această teamă, numită editiovultafobie, este frica de facebook sau, cu alte cuvinte, teama că orice aspect al vieții tale este văzut și judecat de mai multe persoane.