Omul de afaceri George Copos a fost trimis în judecată sub acuzația că a plagiat o carte pe vremea când era deţinut la Penitenciarul Rahova, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei cu 30 de zile.
Omul de afaceri George Copos a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru instigare la abuz în serviciu în participaţie improprie.El esteacuzat că a plagiat o carte pe vremea când era deţinut la Penitenciarul Rahova, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei cu 30 de zile.
„La data de 29.09.2014, inculpatul (…) a prezentat Comisiei de liberare condiţionată constituită la nivelul Penitenciarului Bucureşti – Rahova, în mod mincinos, faptul că el este autorul unei lucrări ştiinţifice. Prin această acţiune, inculpatul i-a determinat pe membrii comisiei să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor prevăzute de legislaţia primară, cu consecinţa considerării ca executate, în mod greşit, a 30 de zile din cuantumul pedepsei”, se arată într-un comunicat al Parchetului, relatează Agerpres.
În aprilie 2015, Copos a fost eliberat condiţionat din închisoare, beneficiind de o reducere a pedepsei şi pentru că ar fi scris, în detenţie, cinci cărţi. Pentru una dintre ele, fostul patron rapidist a fost acuzat și de plagiat de către jurnalistul Cătălin Parfene, iar în 2016, procurorii au deschis un dosar penal şi l-au pus sub acuzare pe Copos.
El a mai scris alte patru cărți pentru a beneficia de reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare operă științifică.
Copos, condamnat la închisoare cu executare în Dosarul transferurilor, a și fost audiat în dosarul scriitorilor din închisori.
Acesta este acuzat că ar fiplagiatuna dintre cărțile scrise în închisoare. Este vorba despre volumul „Alianțe matrimoniale privind politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.
George Copos a fost eliberat condiționat din inchisoare pe 7 aprilie 2015, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de inchisoare. Printre motivele care au stat la baza deciziei Tribunalului Bucuresti s-a aflat si faptul ca omul de afaceri a scris cinci carti, cat a stat in inchisoare. Copos a fost condamnat definitiv in august 2014 la patru ani de inchisoare in dosarul Loteria I si la 3 ani si 8 luni de inchisoare, in martie 2014, in dosarul Transferurilor din fotbal.
La scurt timp de la eliberarea lui Copos, istoricul Catalin Parfene a anuntat ca îl suspectează pe George Copos ca i-ar fi plagiat lucrarea de master. Parfene a scris pe contul sau de Facebook: „una dintre lucrările stiintifice pentru care a fost eliberat astăzi Copos George esteurmatoarea si – atenție ! – este de negăsit la editura sau la Biblioteca Nationala: COPOS, GHEORGHE.Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI/ Gheorghe Copos ; pref.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu. – Bucuresti : Editura NICULESCU, 2014 Bibliogr. ISBN 978-973-748-874-9 / 94(498)”13/15″ / CIP 2014-16844. Iarteza mea de master de la Facultatea de Istorie din 2005 se intituleaza „Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI”, cu indrumator – acelasi Stelian Brezean„, scrie Hotnews.