Incendiu devastator în Miercurea Ciuc: Sute de oameni au rămas fără case. Primarul Attila Korodi: Probabil trebuie să găsim soluții și cu ajutorul Guvernului (VIDEO)

Incendiu devastator în Miercurea Ciuc: Sute de oameni au rămas fără case. Primarul Attila Korodi: Probabil trebuie să găsim soluții și cu ajutorul Guvernului (VIDEO)
Captură Video - ISU Harghita

Incendiu devastator, joi noapte, într-un cartier din Miercurea Ciuc. Peste 400 de oameni au rămas în drum, după ce casele le-au fost distruse de flăcări. Victimele au fost cazate într-o sală de sport, iar autorităţile fac apel la cetăţeni să ajute cu ce pot, informează B1 TV.

Peste 400 de oameni din Miercurea Ciuc, rămâși fără locuințe după un incendiu de proporții

Cartierul Şumuleu, din Miercurea Ciuc. Un incendiu terifiant izbucneşte într-o comunitate de acolo. Vâlvătaia distruge extrem de rapid peste 20 de case. Aproximativ 400 de oameni au rămas fără adăpost, după ce casele le-au ars. Se pare că totul a pornit de la o sobă improvizată. Locuinţele au ars ca o torță, parcă într-o secundă, pentru că erau din lemn.

La fața locului au intervenit zeci de pompieri militari și civili, care au luptat cu focul ore în șir. Disperaţi şi înfricoşaţi, oamenii au asistat cu stupoare la incendiul care i-a lăsat pe drumuri. Puţini au fost cei care au apucat să scoată din case perne, plapume sau documente.
În gestionarea situației critice sunt implicate mai multe autorități locale. Toate victimele au fost astfel cazate, temporar, în două sali de sport. Asta până ce oficialii vor găsi o soluţie pentru oamenii din Şumuleu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Sunt foarte multe familii sărace. Vorbim de 230 de persoane pe care trebuie să le transportăm la arena sporturilor. Aici s-a creat o solidaritate maximă. Îmedeiat după apelul nostru, am început să aducem saltele, tot ce trebuie pentru a fi cazați, cetățenii ne-au ajutat cu haine, cu ceai cald, mâncare, încălțăminte, tot ce era nevoie pentru noaptea aceasta”, a transmis, pe Facebook, Attila Korodi, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

De la 230 de persoane care aveau nevoie urgentă de adăpost s-a ajuns la mai bine de 400 în numai câteva ore. Autorităţile locale au făcut apel naţional la solidaritate și au rugat cetăţenii să vină în sprijinul celor afectaţi cu ce pot: „Peste 200 de persoane rămase fără case au primit adăpost în Arena Erőss Zsolt. Pentru distribuirea alimentelor așteptăm voluntari la intrarea arenei azi, 8 ianuarie între orele 8-9, 13-14 si 19-20. Vă mulțumim!”

Primarul din Miercurea Ciuc, după incendiu: S-a manifestat o solidaritate nemaivăzută demult în această zonă

„La ora 10.00 ne vedem în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru că amploarea problemei depășește capacitățile administrative ale Primăriei , în sensul în care trebuie să evaluăm foarte exact care sunt soluțiile locative pentru a găsi spațiu pentru aceste familii. Casele care au ars probabil o parte nici nu aveau acte. Probabil trebuie să găsim soluții, cu ajutorul Guvernului, de a mobiliza capacități, resurse locative pentru a oferi soluții, că e perioadă de iarnă. Acum am început evaluările terenurile disponibile ale Primăriei”, a declarat primarul Attila Korodi, pentru B1 TV.

20 de case au fost distruse, dar probabil și altele au fost afectate din cauza flăcărilor și urmare a interveției pentru stingerea incendiului.

„Noi am dispus deja de noaptea aceasta chiar dimineața aceasta să vină în ajutor medici rondați pe lângă școli. Am vorbit cu DSP să vină și ei cu o echipă și să știm necesitățile medicale. Există o solidaritate mare în oraș. Primim ajutoare din partea locuitorilor.
Ieri noapte s-a manifestat o solidaritate nemaivăzută demult în această zonă. După apelul de la zona afectată de incendiu, au început să sosească multe pături, saltele, ceai fierbinte, zeci de mașini se opreau la sala sporturilor și descărcau către organizatorii Primăriei aceste ajutoare. E nevoie și de voluntariat și, din ce vedem, avem o deschidere foarte mare”,
a mai declarat Attila Korodi.