Institutul Cantacuzino a reacționat miercuri în legătură cu imaginile controversate care surprind transmportarea vaccinului COVID-19 în cutii de pizza la Spitalul de Slobozia. Instituția precizează că s-a ajuns la această situație în condițiile în care numărul dozelor de vaccin solicitate de spitale sau de direcţiile de sănătate publică este mai mic, de obicei, decât al celor aflate într-o cutie originală a producătorului, motiv pentru care flacoanele trebuie împărţite.
Deși s-a decis achiziţionarea unor ambalaje similare cu ale producătorului, furnizorii de ambalaje nu au avut activitate în timpul sărbătorilor de iarnă, când vaccinul a început să fie distribuit.
”Vaccinul Pfizer-BioNtech este livrat de către producător în cutii cu dimensiunile 230/230/40 mm ce conţin 195 de flacoane a câte 5 doze fiecare. Numărul de doze de vaccin solicitate de spitale şi direcţiile de sănătate publică judeţene este, în majoritatea cazurilor, mai mic decât numărul dozelor aflate într-o cutie, motiv pentru care este necesară desfacerea cutiilor şi împărţirea flacoanelor în alte cutii mai mici”, a transmis, miercuri, Institutul Cantacuzino.
A fost aleasă soluţia achiziţionării din comerţ a unei cutii cu dimensiunile de 250/250/40 mm care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer, pentru a se putea încadra cât mai bine în recipientele calificate pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8℃.
”Menţionăm faptul că distribuirea vaccinului a început în perioada sărbătorilor de iarnă, timp în care furnizorii de ambalaje nu au avut activitate. Toate vaccinurile distribuite de Centrul naţional de stocare sunt transportate în condiţiile recomandate de către producător, respectându-se cu stricteţe lanţul de frig impus, atât stocare la -70℃, manipulare în camera de frig de 2-8℃ cât şi transportul în recipientele speciale, iar înscrisul de pe cutia folosită nu influenţează în vreun fel siguranţa vaccinului”, a mai transmis Institutul Cantacuzino.
La Spitalul Județean de UrgențăSlobozia, vaccinul a ajuns în cutii de pizza, criepresa locală. Primii medici ai unității medicale care s-au vaccinat au fost dr Jamil Aldabsheh, directorul medical al Spitalului Județean de UrgențăSlobozia, dr Anca Telehuz, șeful Unității de Primiri Urgențe, și dr Mirela Nițu, medic în cadrul UPUSlobozia.
Pe lângă faptul că a venit târziu, vaccinul anti-COVID-19distribuit laSloboziaa fost ambalat în cutii de pizza. Dincolo de acest aspect, medicii care s-au imunizat consideră că vaccinul este singura cale prin care pandemia poate fi stopată.
«Știu că există foarte mulți oameni care nu cred în vaccin sau în virus… Însă, dacă s-ar putea, eu i-aș invita pe toți în izolatoarele noastre de la UPU să vadă pacienții. Bolnavii deCOVID-19, mor cu ochii deschiși, așteptând să fie salvați… Este foarte greu de dus lupta cu acest virus. Acest vaccin reprezintă salvarea noastră!»a declarat dr Mirela Nițu, imediat după imunizare. La Spitalul Județean de UrgențăSlobozia, potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 50% dintre cadrele medicale și-au dat acceptul pentru a se vaccina împotrivaCOVID-19. În multe cazuri refuzul a fost generat de faptul că respectivii angajați au trecut prin boală. «De la debutul pandemiei și până în prezent am avut 146 de colegi, cadre medicale, care s-au îmbolnăvit… În prezent, mai sunt în concediu medical din cauzaCOVID-19aproximativ 20 de cadre medicale!»a declarat Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de UrgențăSlobozia. În prima zi a campaniei de vaccinare, la Spitalul Județean de UrgențăSlobozias-au vaccinat 45 de cadre medicale. La nivel județean au fost distribuite 61 de flacoane de vaccin, pentru 305 imunizări. Dintru-un singur flacon se pot efectua 5 vaccinări.