Întărzierile de la punctele de trecere a frontierei grecești i-au înfuriat pe turiști.
„Rușine, rușine, inacceptabil”, cu aceste cuvinte, turiștii români, bulgari sau sârbi comentează lungul proces de control de la punctele de intrare în Grecia, conform G4media.
Așteptările lungi care pot depăși chiar și nouă ore la punctele de trecere de la Promachonas și Evzonoi afectează renumele turismului grecesc. Chiar dacă turismul rutier are un rol esențial, turiștii încep treptat să renunțe la vacanțele din Grecia și optează pentru destinații cu mai puține peripeții.
Președintele Camerei de Comerț Eleno-Sârbe a Greciei de Nord, cofondatorul Parthenon Real Estate și evaluator imobiliar autorizat, Kostas Georgakos, afirmă pentru Thesstoday.gr că turiștii din Serbia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord care au așteptat ore în șir la frontieră, postează impresii negative despre Grecia pe rețele de socializare, ceea ce îi afectează reputația.
„Ei scriu «rușine », «rușine », «inacceptabil » în postări, în comentariile de pe paginile turistice și chiar în recenzii”, spune el, explicând că astfel de catalogări influențează în sens negativ cititorii, intenționează să meargă cu mașina în Grecia.
„Când așteaptă de la două până la nouă ore în mașinile și microbuzele oprite, împreună cu familiile lor pentru controlul la frontieră, este logic să fie furioși și să aleagă altă destinație la următoarea călătorie”, spune Georgakos. Astfel că, turiștii cu un buget mai mare vor alege alte destinații turistice și vor lăsa în urmă destinațiile mai accesibile ale Greciei precum Salonic și Halkidiki.
„Cei cu o situație financiară foarte bună nu vor aștepta la cozi să vină în Grecia, vor începe treptat să prefere Turcia, Muntenegru și sudul Greciei sau alte țări”, subliniază Georgakos, avertizând că „singurii care nu vor fi afectați vor fi turiștii din Balcani cu o situație economică mai proastă, care nu cheltuiesc sume apreciabile, deoarece mulți vin cu provizii de mâncare din propria țară, dar atunci va fi prea târziu să ne plângem”.
Georgakos a evidențiat importanța de a găsi soluții cât mai repede posibil pentru controalele mai rapide de la granițele Greciei, pentru a nu mai avea turiști furioși din cauza aștepării mult prea îndelungate.
„Este nevoie de mai mulți angajați la frontieră, de detașări sau redistribuiri, pentru a evita această așteptare”, mai spune președintele Camerei de Comerț Eleno-Sârbe a Greciei de Nord.