Într-un liceu din București, doar 10 profesori din 130 sunt în grevă generală. „Este nedrept pentru elevi”

Într-un liceu din București, doar 10 profesori din 130 sunt în grevă generală. „Este nedrept pentru elevi”
Sursa foto: Pixabay.com

Deși luni a fost declarată grevă generală în școlile din România, în Liceul Teoretic Marin Preda doar 10 din cei 130 de profesori au decis să nu susțină orele. Restul cadrelor didactice susțin că au vrut să continue pregătirea cu elevii care au examene, mai ales că aceștia termină școala mai repede decât restul.

Nu toți profesorii au intrat în grevă generală

La ora de română de la clasa a XII-a A, Mate-Info, prima din orar, au venit 15 elevi din 24, potrivit Scoala9.ro.

Profesoara de română Felicia Urucu a spus că a venit la școală pentru că vrea să mai recapituleze materia de Bac cu elevii din ultimul an:

„Ne gândim la ei că au muncit un an. Ultimul an a fost greu pentru ei, mai ales că au învățat mult în online, chiar când erau ei în clasa a IX-a a început pandemia. În plus, s-a revenit la conținuturile de dinainte de pandemie după examene și ei au luat pandemia din clasa a IX-a. Ei sunt cei sacrificați”, spune cadrul didactic pentru Școala 9.

„Sub nicio formă nu aș fi făcut grevă știind că mai au o săptămână și ceva de școală, că atât mai au cei de clasa a XII-a. Mi se pare tardivă greva și este nedrept pentru ei (elevi, n.r.). Toată lumea știe că profesorii merită salarii mai mari, dar trebuie să ne gândim și la ei, pentru că majoritatea suntem aici pentru elevi, altfel am fi plecat de mult. Suntem aici pentru că ne place ce facem”, mai spune profesoara.

Clasa a VII-a are prima oră matematica. Profesoara Elisa Fețanu spune că deși susține că este necesară greva totală, în acest moment trebuie o continuitate a lecțiilor:  „Eu susțin ideea de grevă în totalitate, la fel de mult ca și colegii care sunt în grevă. Doar că din cauza vacanțelor multe și dese, consider că matematica nu se poate învăța dacă avem multe pauze și am decis că este bine să avem o continuitate a lecțiilor. Dar susțin ideea de grevă!”, spune aceasta.

Profesoara Elisa Fețanu este dezamăgită de sistem după 13 ani la catedră, dar spune că n-a vrut să-și abandoneze elevii care au examene:

„Am mai prins o tăiere de 25%, am mai trecut prin asta, dar am tot sperat că vom merge către bine. Am rămas atunci fiindcă eram la început, m-am gândit că așa trebuie să se întâmple, dar vom vedea. Dacă vor continua lucrurile în acest ritm, nu știu cât voi mai rămâne. Sunt foarte mulți colegi care probabil vor decide același lucru”, este dezamăgită profesoara.

Marian Udroiu, directorul Liceului Marin Preda, spune că a văzut și el în ultimul deceniu cum tinerii nu mai sunt atrași spre catedră:

Săptămâna trecută au făcut consiliu profesoral și apoi consiliu de administrație în care au vorbit despre cum se organizează: „Profesorii care nu sunt în grevă sunt la ore, cei care sunt în grevă nu vor participa și atunci suplinim toate lipsurile de la cei 10-12 profesori cu un laborant, cu profesorul de serviciu, și eu ca director vor participa la ore la acei copii, dar doar voi supraveghea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`