Joia Mare, respectată prin tradiția focurilor: Încălzește sufletele celor plecați și ajută la purificarea ființei (FOTO)

Joia Mare, respectată prin tradiția focurilor: Încălzește sufletele celor plecați și ajută la purificarea ființei (FOTO)

Săptămâna Mare reprezintă un moment apăsător, cu profund respect, dar și cu multe tradiții.

În Joia Mare există tradiția focurilor care se aprind în cimitire pentru a ajuta sufletele celor plecați dintre noi să se încălzească, potrivit Agerpres.

''Focurile sunt aprinse în noaptea de miercuri spre joi și ard în cimitire toată noaptea. Sunt aduse niște lespezi de lemne, în trecut acestea erau niște bețe din lemn de alun. Fiecare familie aduce o ulcică cu tămâie și tămâiază mormintele străbunilor pentru îndepărtarea duhurilor rele", a spus etnologul Muzeului Satului Bănățean, Maria Mândroane.

Aceeași tradiție ca în Timiș este și în satul Copaciu, comuna Ghimpati, din județul Giurgiu, acolo unde oamenii merg în dimineața zilei de Joi Mare unde aprind focuri. Potrivit tradiției, focurile ajută sufletele celor trecuți în neființă să-și viziteze rudele.

Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Tradiția se respectă și în satul Salcia, din județul Dolj.

INQUAM PHOTOS / Bogdan Danescu

Tags: