Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus extinderea urmăririi penale pentru alte fapte decât cele inițiale şi au dispus punerea în mişcare a urmăririi penale față de: BĂDESCU LILIANA, judecător la Curtea de Apel București, CÎRSTOIU VERONICA, fost judecător la Curtea de Apel București, PICIARCĂ DUMITRIȚA, judecător la Curtea de Apel București.
Astfel, potrivit ordonanţei de extindere a urmăririi sarcina acestora se efectuează urmărirea penală și pentru infracțiunea de infracţiunea de fals intelectual, care se adaugă infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și favorizarea infractorului, reținute anterior în sarcina celor trei judecătoare, informează DNA.
„Pentru toate cele trei infracţiuni menţionate (fals intelectual, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și favorizarea infractorului), s-a pus în mişcare acțiunea penală, pe motiv că există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă cu privire la săvârşirea faptelor.
Cu referire la infracţiunea de fals intelectual, în documentul sus menționat s-a reţinut că cele trei judecătoare au falsificat, cu prilejul redactării, decizia penală nr. 381 din 22.02.2012, pronunţată în dosarul nr. 9972/2/2011. Decizia viza admiterea contestației în anulare depuse de NUȚU (fost STAICU) Dinel față de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la pedeapsa închisorii pe o durată de 7 ani”, arată procurorii DNA.
Falsificarea s-a realizat prin:- atestarea unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în aceea că au consemnat, în mod nereal, că obiectul tuturor dosarelor penale luate în considerare la invocarea autorităţii de lucru judecat a avut la bază aceeaşi sesizare, cu acelaşi conţinut, aceeaşi situaţie de fapt (cesiune de creanţe şi obţinerea de credite), acelaşi prejudiciu (107.175.372.000 lei, respectiv 80.536.563.000 lei), aceleaşi părţi, aceleaşi societăţi comerciale, acelaşi probatoriu, aceeaşi parte civilă (Banca Internaţională a Religiilor S.A.)
În afara conceperii unui adevăr contrafăcut, cele trei judecătoare au transformat calea de atac extraordinară a contestaţiei în anulare într-o prelungire a procesului penal, creând practic un nou grad de jurisdicţie, respectiv un al patrulea grad de jurisdicţie, neprevăzut de lege.
Ca urmare a admiterii contestației în anulare, Nuțu (fost Staicu) Dinel a obținut un avantaj patrimonial, constând în desființarea obligațiilor civile, în cuantum de 18.839.684,5 lei, către BANCA INTERNAȚIONALĂ A RELIGIILOR și în anularea obligației de a executa pedeapsa definitivă din dosarul penal nr. 14165/4/2006, în care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor,în formă continuată.
Totodată, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 18.839.684,5 lei, asupra unor bunuri și conturi bancare aparținând celor trei inculpate, după cum urmează:
-CÎRSTOIU VERONICA – conturi bancare pe care este titulară, două apartamente, două terenuri intravilane în suprafață de peste 3.000 mp și un teren extravilan de 1.800 mp.
-PICIARCĂ Dumitriţa – conturi bancare pe care este titulară, apartament și două imobile aflate în coproprietate
-BĂDESCU LILIANA – autoturism marca VW Touareg și un apartament.
Inculpatelor Bădescu Liliana, Cîrstoiu Veronica și Piciarcă Dumitrița li s-au prezentat acuzaţiile şi noua calitate procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod Procedură Penală.