Litoralul românesc va fi apărat de „cea mai modernă și eficientă apărare costieră disponibilă astăzi”. Contract de 128 milioane pentru rachete de ultimă generație (VIDEO)

Litoralul românesc va fi apărat de cea mai modernă și eficientă apărare costieră disponibilă astăzi. Contract de 128 milioane pentru rachete de ultimă generație (VIDEO)

Compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace a primit un contract în valoare de puțin peste 128 milioane de euro din partea gigantului american Raytheoon Missiles & Defense pentru livrarea către România a sistemelor de apărare costieră Naval Strike Missile.

Rachetele anti-navă NSM (Naval Strike Missile) vor fi construite de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies, în parteneriat cu compania norvegiană Kongsberg.

Informația, încă nemediatizată de Forțele Navale Române, a fost publicată de Kongsberg în baza unui anunț depus la Bursa de Valori din Oslo – anunță Defense Romania. 

„Selectarea de către România a Sistemului nostru de Apărare Costieră al BNM este o piatră de hotar importantă. Selecția lor confirmă faptul că soluțiile noastre de vârf la nivel mondial contribuie la securitatea unei națiuni.

Sistemul bazat pe NSM va oferi României cea mai modernă și eficientă apărare costieră disponibilă astăzi.

Contractul continuă, de asemenea, cooperarea de succes pe care o avem cu Raytheon Missiles & Defense”, a transmis Eirik Lie, președintele Kongsberg Defence & Aerospace AS, pe site-ul Kongsberg.

Potrivit contractului, rachetele și instalațiile urmează să fie livrate până în 2024

În contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei și a războiului din Marea Neagră, este posibil ca livrările să fie accelerate de către SUA, motiv pentru care Raytheon a oferit contractul companiei Kongsberg.

România a ales, în aprilie 2021, să-și protejeze coasta maritimă cu rachete NSM care, vor fi montate pe instalații de lansare mobile.

Înzestrare cu rachete NSM a Forțelor Navale Române face parte din programul „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), cunoscut mai simplu sub denumirea de baterii de coastă, precizează publicația militară.

NSM poate fi lansată atât de pe nave cât și de pe bateriile de coastă

Racheta navală de atac (NSM) poate fi lansată atât de pe platformele terestre, cât și de pe cele maritime și este deja utilizată sau aleasă de 11 țări fiind considerată cea mai avansată rachetă navală de atac din lume.

NSM este o rachetă antinavă de generația a cincea: are o semnătură radar scăzută și o rază de acțiune de aproximativ 185 km, fiind echipată cu un sistem de navigare combinat, format dintr-o unitate inerțială, un GPS și un sistem de navigație de tip TERCOM (TERrain CONtour Matching), care îi permite să zboare la altitudine foarte mică.

Programul SIML (n.r. – baterii de coastă NSM), achiziţionat de România, include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML – menționează Defense Romania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`