Localitățile "fantomă" din România: De la localitatea fără niciun om, dar cu zeci de animale până la satul fără locuitori, dar cu o firmă înregistrată la Registrul Comerțului

Localitățile "fantomă" din România: De la localitatea fără niciun om, dar cu zeci de animale până la satul fără locuitori, dar cu o firmă înregistrată la Registrul Comerțului

De la localitatea fără niciun om, dar cu zeci de animale până la satul fără locuitori, dar cu o firmă înregistrată la Registrul Comerțului: 126 de localități din România sunt „fictive”. Fie nu mai au nici un locuitor conform ultimului Recensământ, fie în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau au dispărut complet de pe fața Pământului. Unele sate nu mai au nici o construcție, nu au căi de acces, însă ele continuă să rămână în bazele de date oficiale ale statului român.

O echipă de pasionați au participat la un „Hackaton” (n.r. eveniment în care programatori, ingineri de software, graficieni etc participă și colaborează pe un anume proiect) cu „Open data” (n.r. Date deschise, libere la folosire, de cele mai multe ori venind de la autorități) și a realizat un proiect care ilustreaza fenomenul localităților „fantomă” din țara noastră.

Vezi aici lista completă a localităților „fantomă” din România.

Exemple de localități „fantomă”:

  •  Localitatea Eteni din Comuna Odoreu, județul Satu Mare – Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data aceea. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcții, pe poziția vechii vetre a satului. Localitatea a fost distrusă de râul Someș, pe 14 mai 1970, după ce râul a inundat satele Eteni și Cucu. Ruinele gospordăriilor din localitate au fost rase cu ajutorul buldozerelor, în timpul regimului comunist. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare ți Pentru Siguranâa Alimentelor localitatea figurează cu 104 caprine.
  •  
  • Localitatea Pădureni din Comuna Viișoara, județul Bihor – Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea avea doi locuitori la data rencensământului. În prezent, conform imaginilor satelitare, localitatea nu mai are nici o construcție, perimetrul localității delimitând un teren agricol. Serverului cartografic al Institutului Național al Patrimoniului confirmă inexistența localității. Cu toate acestea în conformitate cu informațiile statistice aferente crotalierii din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranță Alimentelor localitatea figurează cu 5 bovine și 364 ovine în condițiile în care populația conform recensământului a fost de 2 locuitori.
  •  
  • Localitatea Incești din Comuna Posaga, județul Alba – Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea nu a putut fi identificata pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959). Pe imaginile satelitare recente nu au fost identificate gospodării sau trama stradală. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 12 bovine și 160 ovine.
  •  
  • Localitatea Bastea din Comuna Lapugiu de Jos, județul Hunedoara – Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Perimetrul localității delimitează doar trei construcții, posibil o singură gospodărie, într-o zonă izolată și fără drum de acces în zonă.Într-un ziar local din anul 2008 localitatea figurează pe lista satelor complet depopulate; localitatea și-a restrâns foarte mult vatra satului, practic dispărând din teren, rămânând doar cele trei construcții în picioare. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor în localitate a fost crotaliată o singură ovină.
  • Tags:
    Urmăriți B1TV.ro și pe
    `