Modificare esențială introdusă de Ministrul Educației în procedura înscrierilor în clasa pregătitoare 2020. Modelul introdus de Timișoara acum 4 ani și anunțat anul acesta de București – repartizare alfabetică a elevilor pe clase sau prin tragere la sorți în ședință publică organizată de școală – este pe cale să fie transformat în regulă, informează edupedu.ro.
Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021.
Printre noutățile anunțate de Minister sunt cele care vizează constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare și soluționarea situațiilor excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie.
„Astfel, constituirea formațiunilor de elevi se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, în baza unei proceduri elaborate la nivelul unității de învățământ și aprobate de Consiliul de administrație, procedură care să asigure transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune.
De asemenea, situațiile excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie vor fi analizate și soluționate de Comisiile județene/Comisia municipiului București, în baza unor proceduri proprii”, a transmis Ministerul Educației, printr-un comunicat.
Ministerul așteaptă propuneri și observații până pe 14 februarie.
Marți, inspectorii de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București au susținut că elevii din Capitală trebuie înscriși în clasa pregătitoare în ordine alfabetică, iar învățătoarele ar trebui trase la sorți, astfel încât să nu mai existe clase supraaglomerate. (Detalii AICI)