Ministerul Sănătății lucrează la o prevedere prin care pacienții care rănesc personalul medical să fie pedepsiți cu închisoarea.
În acest fel, cei care agresează medicii și asistentele din spitale sau de pe ambulanțe riscă să stea până la 12 ani dupa gratii. Măsura ar putea fi pusă în practică dacă prevederea adăugată în legea sănătății publice va trece de votul Parlamentului.
Prezent, luni, la emisiunea B1, Viața e frumoasă, Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătății a spus că instituția pregătește o propunere legislativă în acest sens, care va fi trimisă spre aprobare în Parlament.
„Noi facem niște propuneri, o propunere legislativă care va merge în Parlament. În Parlament există comisiile juridice ale celor două camere, care vor analiza foarte competent această propunere și s-ar putea să avem surpriza plăcută să înăsprească aceste sancțiuni”, a spus Cristian Irimie.
„Nu pacienții sunt întotdeauna cei mai periculoși. Aparținătorii, cei care vin cu pacienții, rudele și toți cei care îi însoțesc la spital, ei devin mai nervoși și mai periculoși. Te duci la o urgență și în loc să te ocupi de caz, te iei la luptă cu niște indivizi certați cu orice normă de bună conviețuire și care nu apreciază efortul. Nu putem lăsa la îndemâna oricărui individ cu alcool în cap să agreseze un cadru medical pe care îl scoate din joc și nu mai poate să își profeseze meseria pe timpul gărzii, pe timpul servicului și lasă alți bolnavi nevăzuți, neîngrijiți. ”, mai spune Irimie.
În ceea ce privește sancțiunile, pacienţii agresivi ar putea primi până la 12 ani de închisoare.
„Dacă vătămarea corporală devine gravă, ea se va pedepsi de la 3 ani la 12 ani. Noi am vrut să punem pe prim-plan pedeapsa primativă de libertate pentru că sunt mulți șmecheri cu bani care plătesc amenda pe loc și nici nu îi interesează, dar răul este facut”, mai spune Irimie.
Reprezentanţii spitalelor se plâng şi de lipsa personalului. De cele mai multe ori se întâmplă ca locul medicului agresat să nu poată fi ocupat de un alt cadru medical care să se ocupe în continuare de restul pacienților.
În perioada următoare, Ministerul Sănătății va face și o hartă a infracționalității de la nivelul unităților medicale din România.