„Putem să găsim banii în interiorul sistemului fără să apelăm la buget. Vrem să profesionalizăm managementul sistemului de sănătate”, a punctat Nicolăescu.
El a arătat că personalul din DSP-urile care vor fi reorganizate, va trece, o parte, la consiliile judeţene sau la cele municipale, o parte la autoritatea regională, iar medicii şi asistentele vor fi direcţionaţi către spitale. În ceea ce priveşte personalul care urmează să fie disponibilizat acesta va fi, potrivit ministrului, protejat „prin efectul legii”, după ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor fi discuta în acest sens cu cei ai Ministerului Muncii.
Nicolăescu a precizat că cel mai târziu până pe 15 mai va fi finalizat procesul normativ privind reorganizarea, urmând ca apoi să fie emise actele subsidiare acestora – hotărâri de guvern sau ordinele de ministru.
Ministrul Sănătăţii a arătat că din minister vor fi reduse 40 de posturi urmând ca numărul angajaţilor să ajungă de la 290 la 250.
Demnitarul a subliniat că în cursul acestui an s-ar putea înfiinţa Centrul Naţional pentru Programe de Sănătate şi Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate. Totodată, vor fi reorganizate Institutul naţional de Sănătate Publică şi cel de Medicină Legală.
„Toate aceste agenţii pe care le înfiinţăm sunt subordonate direct Ministerului Sănătăţii”, a mai spus Nicolăescu.
Referindu-se la casele judeţene de sănătate, ministrul a explicat că după reorganizarea acestora fiecare judeţ va avea „o structură” care nu va mai face „un proces birocratic”, ci va lucra doar în slujba cetăţeanului.