Gheorghe Copos a fost eliberat condiţionat din penitenciar pentru că a executat fracţia de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, a fost disciplinat, stăruitor în muncă şi a dat „dovezi temeinice de îndreptare”, se arată în motivarea deciziei de eliberare a Tribunalului Bucureşti, citată de Mediafax.
„Fracţia de pedeapsă executată trebuie să fie de 1/3, în cazul condamnaţilor trecuţi de vârsta de 60 de ani, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii preăzute la art. 59 alin. 1 C.p. (1968). Raportând aceste criterii legale la situaţia contestatorului condamnat (Gheorghe Copos – n.red.) şi analizând actele aflate la dosarul cauzei, instanţa apreciază că prin executarea fracţiei obligatorii de pedeapsă, având un total de 602 zile câştigate şi executate (la data pronunţării prezentei hotărâri), contestatorul condamnat a dobândit vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate”, motivează judecătorii sentinţa de liberare condiţionată a lui Copos.
Magistrații au invocat perioada în care s-a desfăşurat activitatea infracţională, respectiv 1998-2005, şi consecinţele grave asupra bugetului statului. Aceste criterii au fost avute în vedere la individualizarea pedepsei din dosarele Loteria I şi cel al transferurilor de jucărori, iar acestea nu pot fi motive de respingere a cererii de liberare condiţionată.
George Copos a fost eliberat condiţionat în 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi.
La ieşirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viaţa sa şi că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialişti în domeniu.