Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este un om cu simțul umorului. Prezent la Școala de Vară a Băncii Naționale, Isărescu nu a vrut să îi plictisească pe tinerii prezenți la discursul său și a făcut glume chiar pe seama instituției pe care o conduce.
În plus, guvernatorul le-a relatat, viitorilor economiști și povestea leului românesc.
Guvernatorul Băncii Naționale a României a explicat că prima dată în țara noastră s-a pus problema unei monede proprii pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Numai că la acea vreme nu s-a ajuns la un acord în ceea ce privește numele. Inițial banul românesc trebuia să se cheme român, dar intelectualii vremii s-au opus.
“Se pare că la vremea aceea Heliade s-ar fi opus. Păi, Măria Ta, vă dați seama ce jale va fi dacă moneda națională s-ar numi roman. S-ar duce omul în piață și ar întreba cât costă boul ăsta și ar spune 10 romani”.
Cel care a găsit o soluție, pentru moneda românească a fost prințul Carol.
“Când a venit Carol prințul, pentru că nu ajunsese rege, prima lui ambiție a fost moneda. Să ne facem monedă, eu ce țară conduc aici? Neamțul din lipsă de inspirație a ales leul. Leul, într-o vreme în care circulau monede străini, austriece, poloneze, zlotul. Ia Mărie vreo doi zloți și nu te iubi cu toți”, a spus Mugur Isărescu.
Șirul glumelor guvernatorului BNR nu s-a oprit aici. Mugur Isărescu le-a explicat tinerilor și de ce banca centrală nu poartă minijup.
„În general băncile centrale nu poartă minijup, ci poartă rochii lungi. Posibil să se vadă formele într-o rochie lungă și să fie mai atractivă decât într-o rochița scurtă”, a glumit Isărescu.
Dincolo de glume, tinerii prezenți la Universitatea Ovidius din Constanța au avut parte și de o lecție de economie autentică. În plus, guvernatorul Mugur Isărescu a primit din partea conducerii instituției de învățământ medalia și dimploma jubiliară a Universității Ovidius.