Nivelul Dunării a scăzut alarmant: Două nave blocate la Bechet. Centrala Cernavodă ar putea fi oprită

Nivelul Dunării a scăzut alarmant: Două nave blocate la Bechet. Centrala Cernavodă ar putea fi oprită
Foto: enational.ro

Seceta a făcut ca nivelul Dunării să scadă aproape de cota de avarie. Dacă nivelul continuă să scadă, centrala nucleară de la Cernavodă ar putea fi oprită. Pericolul este că debitul mic nu ar asigura suficientă apă pentru răcirea reactoarelor.

Din acest motiv, Ministerul Transporturilor încearcă să ia măsuri urgente pentru deblocarea celor 257 de nave de pe Dunăre și reluarea traficului pe fluviu.

Două nave de croazieră sunt blocate pe Dunăre, la Bechet, din cauza nivelului scăzut al fluviului, astfel că nu mai pot înainta. Pasagerii de la bordul navelor vor ajunge la destinație, cel mai probabil, cu un avion.

Una din nave, „Primadona”, are la bord aproximativ 150 de turiști români, englezi și francezi, a rămas blocată într-un banc de nisip la kilometrul 727, pe malul bulgăresc al Dunării, în amonte de Bechet.

„Echipajul vasului a navigat încet, şi-a luat măsurile pentru a evita eşuarea, dar din cauza nivelului scăzut al fluviului nava a eşuat într-un banc de nisip. Echipajul face manevre de spălare a nisipului din jurul navei, iar dacă nu va reuşi şi ne vor cere ajutorul vom trimite un remorcher de la Calafat care să facă aceste manevre de spălare”, a declarat șeful Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin , Mihai Ghiba, citat de Mediafax.

O altă navă de croazieră a eșuat pe Dunăre în noaptea de joi spre vineri, dar în cursul dimineții a reușit să revină pe porțiunea navigabilă, iar pasagerii au ajuns în Portul Calafat.

În porturile Calafat, Drobeta Turnu Severin şi Orşova sunt blocate, din cauza nivelului scăzut al Dunării, 17 convoaie cu 84 de barje încărcate cu aproximativ 60.000 de tone de cereale, care ar fi trebuit să ajungă în Portul Constanţa pentru a fi descărcate.

De asemenea, la Bechet sunt blocate 11 ambarcaţiuni – cinci barje, cinci împingătoare şi un şlep motor.

Centrala Cernavodă ar putea fi oprită dacă nivelul Dunării continuă să scadă

Nivelul apei din bazinul de aspiraţie al Centralei de la Cernavosda este de 3, faţă de nivelul mediu de cinci, afirmă specialiștii, care avertizează că dacă nivelul va ajunge la 2,5 se va opri unitatea întâi, iar la 2,35 va fi oprită şi unitatea a doua. Conducerea centralei susţine că, în cazul opririi ambelor unităţi, există totuşi suficientă apă în bazinul de aspiraţie încât să se poată asigura răcirea reactoarelor.

„Tendința apelor este în ușoară creștere doi, patru centrimetri în următoarele 24 de ore, dar sunt insuficiente pentru navigația normală. Astfel că navele sunt obligate să respecte niște reguli puțin mai stricte”, a declarat Liviu Negoiță, șef Căpitănia Cernavodă.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au cerut alocarea a circa 4 milioane de lei, care vor fi folosiţi pentru dragare si înlăturarea stării de risc cauzate de scăderea cotelor Dunării.

„Navigația se desfășoară în condițiile de strict, în condiții grele, în sensul că navigația se desfășoară pe ape mici”, a mai spus Negoiță.

Dunarea înregistrează în aceste zile cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Din aceasta cauză, zeci de convoaie au fost blocate pe Dunare. În zona Cernavodă traficul nu a fost deocamdată blocat, însă se circulă cu restricții.

La intrarea în țară, debitul fluviului este cu aproape 40% mai mic decât normalul pentru luna septembrie, iar între Turnu Magurele și Călărasi, apa are o adâncime de doar 1,5 metri, în loc de 2,5 metri, minimul permis pentru navigație.

Nivelul Dunării este la cotă de avarie

Embed: ” />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`