Noul Cod Penal, de partea vinovaților: Vezi noile prevederi pentru șoferii care se urcă băuți la volan

Noul Cod Penal, de partea vinovaților: Vezi noile prevederi pentru șoferii care se urcă băuți la volan
Foto: adevarul.ro

Legi mai blânde, pentru şoferii care se urcă băuţi la volan. Prevederile noului Cod Penal, care va intra în vigoare de la 1 octombrie, reduc pedepsele pentru ucidere din culpă, iar alcoolul nu mai este motiv pentru dosar penal, scrie Evenimentul Zilei. Toate acestea, în contextul în care ţara noastră este în top, cu cei mai mulţi morţi, în accidentele rutiere. Avocaţii şi poliţiştii sunt nemulţumiţi de noile modificări şi cer înăsprirea pedepselor, pentru alcoolemia mare.

Un şofer beat care a omorât un om pe şosea poate primi o simplă amendă pentru că a consumat alcool, şi poate primi o altă pedeapsă cu suspendare pentru omor din culpă. Pedeapsa pentru accident mortal se reduce la jumătate şi nu obligatoriu cu executare, conform noului Cod Penal. De la maximum 15 ani cât prevede actualul Cod Penal, la cel mult 7 ani după noul Cod.

Avocaţii, judecătorii şi chiar poliţiştii sunt nemulţumiţi de noile măsuri prevăzute de lege.

„În Statele Unite pentru o infracţiune de ucidere din culpă, fără alcool, au fost pedepse şi de 20 de ani. Eu nu înţeleg cum nu se mai face referire în Noul Cod Penal la consumul de alcool. Dacă e vorba de alcool nu mai putem vorbi despre o culpă, ci despre o faptă în care există intenţie directă. Nimeni nu îl pune pe şofer să bea şi apoi să conducă. Când se apucă de băut este conştient de consecinţa faptelor sale”, este de părere avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

„Se va reţine concursul de infracţiuni, consum de alcool şi ucidere din culpă. Se va putea merge până la limita maximă de 12 ani.”, spune Sergiu Bogdan, şeful catedrei de Ştiinţe Penale de la Facultatea de Drept din Cluj.

„Am mai spus că avem o problemă cu incriminarea stării de ebrietate. Şi noi am ridicat aceeaşi problemă şi o să o reluăm dacă vom găsi sprijin la Parlament. Trebuie legi mai dure. „, consideră şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, comisarul șef Lucian Diniță.

Peste 90.000 de români au murit pe șosele în ultimii 20 de ani, iar 20% dintre accidente au fost provocate de şoferii care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`