Ofițeri de marină, școliți pe malul lacului Mogoșoaia. este vorba despre bussines-ul unor milionari cu yahturi care au reușit, în mod ilegal, să echivaleze cursurile unei școli private cu studiile de la prestigioasa Academie Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Coincidență sau nu, șeful acestui așa-zis colegiu este unul dintre inițiatorii celebrei vânzări a dreptului de arborare a drapelului românesc care a ajuns în mâinile unui offshore din Cipru, informează B1 TV.
Pe malul lacului Mogoşoaia a apărut o şcoală privată care pregăteşte marinari pentru vase oceanice. În spatele colegiului se află nişte afacerişti care au reuşit într-un mod ilegal să echivaleze cursurile cu cele de la Academia Navală „MIrcea cel Bătrân”. Revoltat de acest caz, fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat de ce un absolvent de la „Academia din Mogoşoaia ” nu ar fi niciodată pregătit pentru a conduce un vas.
„Gândiți-vă în Ocean, ce de faci acolo cu un brevet obținut pe lacul Mogoșoaia, care n-a stat în Academia Navașă să învețe tot ce se poate acolo. . Cum credeți că un băiat care s-a plimbat pe Mogoșoaia cu barca poate opera o semenea navă, cu o lungime de 306 metri, computerizată complet. O să vă spun de ultima navă pe care am comandat-o. Avea la bord o uzină de gaze. Cum credeți că unul care s-a pregătit pe bărci pe Mogoșoaia știe să opereze o uzină de gaz inert. Cum credeți că unul care s-a pregătit pe bărci pe Mogoșoaoa știe să opereze o uzină de inertare a bancurilor de marfă”, a declarat Traian Băsescu.
Totodată fostul şef al staului este de părere că cei care oferă brevete de ofiţer maritim celor care ies ofiţeri la Mogoşoia merită sancţiuni dure.
„Eu cred că cei care au aprobat prin ordin treaba asta, la Ministerul Muncii, indiferent cine au fost, ar trebui arestați și întrebați câte șpăgi au luat. Indiferent cum s-ar numi ministrul în acel moment”, a mai adăugat Băsescu.
În cea ce îi priveşte pe reprezentanţii Academiei Mircea cel Bătrân, aceştia spun că problema e cunoscută.
„Noi, Academia Navală, avem litigiu cu mai multe instituții ale statului, care prin acțiunea lor defectuasă sau inacțiunea lor voită sau nu, asta vom mai vedea, a făcut posibilă apariția unor forme de pregătire post liceală pentru ofițerii de marină comercială. Contrar reglementărilor din România în speță, contrat legii profesiei care în anexa doi specifică foarte clar că ocupațiile de ofițeri de marină, respectiv ofițerii de punte sau mecanici necesită cel puțin trei ani de studii universitare”. Şeful acestui aşa-zis colegiu de la Mogoşoia este unul dintre iniţiatorii celebrei vânzări a dreptului de arborare a drapelului românesc care a ajuns în mâinile unui offshore din Cipru.