Numărul cazurilor de gripă a scăzut semnificativ în acest sezon. Deși la finalul verii trecute, în rândul specialiștilor existau temeri majore cu privire la posibila suprapunere a infecțiilor gripale cu noul coronavirus, datele din ultimele luni arată o reducere a ratei de infectare cu virusuri gripale la nivel mondial. Potrivit explicațiilor venite din partea experților, ar putea fi vorba despre un efect al măsurilor de protecție sanitară care au fost impuse peste tot în lume, în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus.
La finalul lunii octombrie a anului trecut, datele analizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) scoteau la iveală faptul că rata infecțiilor gripale era, în acel moment, cu 98% mai scăzută comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.
În SUA, de exemplu, potrivit datelor publicate de Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) la începutul acestui an, multe state au experimentat până acum un sezon gripal neobișnuit de ușor. Asta în condițiile în care în perioada similară din 2020, gripa era răspândită în 45 de state, cn un bilanț de peste 9 milioane de îmbolnăviri.
Nivelul neobișnuit de scăzut al ratei de infectare cu virusurile gripale este pus de specialiști pe seama măsurilor de protecție sanitară instituite în lupta cu pandemia de coronavirus.
„Purtarea unei măști, distanțarea fizică și spălarea mâinilor sunt nu sunt esențiale doar pentru reducerea răspândirii COVID-19, ci protejează și împotriva răspândirii gripei”, a a explicat dr. Scott Kaiser de la Providence Saint John’s Health Center, din Santa Monica, California, potrivit healthline.com.
Și în România a fost constată o scădere importantă a numărului cazurilor de gripă din acest sezon, iar explicațiile experților din țara noastră se îndreaptă în aceeași direcție ca cele venite din partea specialiștilor internaționali.
”Sunt foarte puține cazuri (de gripă sezonieră). Utilizarea măștii a făcut ca și în emisfera nordică să fie aceeași situație care fusese în vară în emisfera sudică: o circulație redusă a virusului gripal. Probabil din această cauză a scăzut și interesul pentru vaccinarea antigripală. În toamnă toată lumea căuta vaccin gripal, acum văd că Ministerul Sănătății a rămas cu un milion de doze nefolosite și a trecut la… mă rog… o nouă etapă de vaccinare la populația generală, în măsura în care populația dorește să o facă”,declara recent profesorul Alexandru Rafila, într-o intervenție pe B1 TV.
Acesta a precizat că nu este exclus riscul ca o persoană să contracteze în același timp virusul gripal și infecția cu noul coronavirus, însă astfel de cazuri sunt rare tocmai pentru că în acest sezon a fost constatată o circulație mult mai scăzută a virusurilor care provoacă gripa.
„Ar trebui să fie o coincidență prea mare, mai ales în condițiile în care infecția gripală are niveluri extrem de joase în România și, în general, în Europa. E o probabilitate mică, dar orice lucru e posibil. O infecție simultană cuvirus gripalși cu noulcoronavirusevident că pune la grea încercare orice persoană chiar dacă e cu sistem imun de bună calitate”, a mai spus Alexandru Rafila.