Părinții cer ca mersul la școală să fie opțional, în contextul epidemiei de Covid-19: ‘Obligativitatea nu este normală. În București avem școli unde se învață în trei schimburi sau sunt peste 37-38 de elevi în clasă’ (VIDEO)

Părinții cer ca mersul la școală să fie opțional, în contextul epidemiei de Covid-19: 'Obligativitatea nu este normală. În București avem școli unde se învață în trei schimburi sau sunt peste 37-38 de elevi în clasă' (VIDEO)
Foto: Pixabay

Mii de părinţi din toată ţara cer autorităţilor libertatea de a alege dacă îi trimit ori nu pe cei mici la şcolile de stat, din toamnă, în condițiile în care epidemia de Covid-19 este departe de a fi ținută sub control. Cei mai mulţi dintre părinţi spun că au membri în familie care suferă de diferite afecţiuni şi care ar fi în pericol în cazul în care copiii lor s-ar infecta la cursuri.

Părinţii cer ca mersul la şcoală să fie opţional

Noul an școlar urmează să înceapă la data de 14 septembrie, deci în mai puțin de o lună. În acest moment situația generată de noul coronavirus este însă incertă, iar cei mai nemulțumiți sunt părinții. Aceștia cer autorităților să poată alege dacă își trimit sau nu copiii la școală.

Cei mai mulți părinți sunt de părere că situația provocată de epidemia de Covid-19 este critică.

Eugen Ilea, președintele Asociației Naționale de Părinți din București, a declarat pentru B1 TV că proiectul privind normele pentru deschiderea anului școlar se află în dezbatere publică în acest moment și că au fost trimite, numai la nivelul Bucureștiului, sute de cereri în care părinții vor să aibă libertatea de a alege dacă își trimit sau nu copiii la cursuri.

”În aceste norme se scoate în evidență ceeea ce ar trebui să facă autoritățile împreună cu unitățile școale, pentru începerea anului școlar 2020-2021. De departe, în aceste norme este implementată și o declarație pe propria răspundere a părinților, în care aceștia își asumă responsabilitatea pentru trimiterea copiilor la școală.

Noi, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, am transmis către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației ca părinții să aibă opțiunea de a-și trimite sau nu copilul la școală, deoarece obligativitatea aceasta de a începe anul școlar nu este normală având în vedere că acest proiect de norme prevede foarte multe acțiuni pe care unitatea școlară trebuie să le facă, ori în condițiile în care în București avem școli unde se învață în trei schimburi sau sunt peste 37-38 de elevi în clasă, este greu să se implementeze o astfel de distanțare fizică, astfel încât toți copiii să poată începe școala la 14 septembrie.

Părinții se tem. Ori au copii care se află în categoria de risc, ori ei sunt în categoria de risc sau au alți membri ai familiei care sunt în categoria de risc.

Sunt și părinți care au încă această teamă cu privire la îmbolnăvirea copiilor lor. În acest context avem nevoie de această opțiune de a ne trimite sau nu copiii la școală.

La nivelul Capitalei avem câteva sute de cereri ale părinților care doresc să aibă opțiunea de a-și trimite su nu copiii la școală”, a spus Ilea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Raed Arafat: şcolile în care apar focare pot fi închise temporar

Şcolile în care vor apărea focare de coronavirus vor fi închise temporar. O spune chiar Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Acesta mai precizează că mare parte a copiilor infectați au forme ușoare. Arafat subliniază însă că la momentul de faţă nu se poate ajunge la un risc zero de infectare.

„Mare parte a copiilor infectați au forme ușoare. Nu avem date despre cazuri critice de copii, cu foarte mici excepții, care chiar sunt excepții.

Riscul infectării la școli are efect, de fapt, asupra familiilor și asupra profesorilor. Regulile la care se lucrează acum sunt foarte importante și ele trebuie să fie respectate.E o muncă dificilă, care implică profesorii, părinții, copiii și care trebuie făcută în tandem”, a spus Arafat.

Raed Arafat spune că dacă vor apărea focare în şcoli se poate merge până la închiderea temporară a acestora.

„Din păcate, nu avem sub nicio formă posibilitatea de a reduce riscul la zero. Risc zero nu există, iar în situația de azi, cu această pandemie, noi putem reduce riscul, dar nu putem garanta că reducem riscul la zero. Dacă apar focare, vor fi luate măsuri, probabil inclusiv închiderea temporară a școlii în care apare un astfel de focar.”, a spus acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)
19:20 - Când va naște Cristina Cioran și în ce relație e cu tatăl copilului: „Comunicăm doar prin terți. Avem niște oameni prin care luăm legătura”