Povestea bradului de Crăciun, unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului

Povestea bradului de Crăciun, unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului

Primul moment în care bradul a devenit centrul atenţiei de Sărbători este marcat în secolul al XV-lea în Letonia. În scurt timp, împodobirea pomului de Crăciun a devenit cel mai emoţionant ritual al sărbătorilor, scrie Adevărul.

Toată familia se strânge în jurul bradului şi aproape fiecare dintre noi are cu siguranţă un glob preferat.

„Legătura dintre pom şi Naşterea Domnului era foarte marcată în secolul al XVI-lea. Acum, componenta religioasă a trecut în plan secund, locul fiindu-i luat de ideea de sărbătoare ca festin, când oamenii îşi iau cadouri, se duc la munte. În ultimii 20-30 de ani, obiceiurile specifice Sărbătorilor de iarnă sunt parcă golite de sensul lor iniţial”, este de părere istoricul Dan Falcan.

Românii au sărbătorit pe ascuns Crăciunul în perioada comunistă. Specialistul mai susţine că perioada postbelică a fost mai specială, fiind în parte responsabilă pentru transformări radicale.

„Când comuniştii nu au putut să interzică nişte sărbători, le-au modificat. Astfel, bradul nu era interzis, însă trebuia împodobit şi sărbătorit pe 1 ianuarie, marcându-se trecerea în noul an. Moş Crăciun a devenit în aceste condiţii Moş Gerilă. Asta se întâmpla la nivel oficial. În schimb, în case, noi serbam Naşterea Domnului pe 25 decembrie, cântam «O brad frumos» şi alte colinde”, explică istoricul Falcan. În acele vremuri nu se puneau beculeţe în pom, ci lumânări şi globuri, iar cadrul era completat de artificii.



Urmăriți B1TV.ro și pe
`