Primăria Constanța a început marea înlocuire a conductelor din sistemul de termoficare: „Am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro”

Primăria Constanța a început marea înlocuire a conductelor din sistemul de termoficare: „Am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro”
Primăria Constanța a început marea înlocuire a conductelor din sistemul de termoficare: „Am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro”. Sursa Foto: Facebook/Primăria Constanța

În Constanța, Primăria a început înlocuirea propriu-zisă a conductelor din sistemul de termoficare, vechi de jumătate de secol.

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac a transmis că este vorba de zeci de km de conducte din sistemul de termoficare, vechi de aproape jumătate de secol, care vor fi înlocuite în trei etape cu fonduri europene de peste 50 de milioane de euro.

Schimbarea subterană a Constanței

„Au început să sosească transporturile cu noile conducte pentru rețeaua de termoficare a orașului, care se prezintă mult mai rău decât ne-am închipuit. Țevile sunt neschimbate din anii ’70, iar sistemul risca să se prăbușească total în orice moment. De ce am ajuns în situația asta nu mai are rost să explic, cred că e un lucru cunoscut de toată lumea.

Vă spun doar atât: în decursul a mai puțin de 1 an, am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro pentru a ne apuca de o treabă ce trebuia făcută la sfârșitul anilor 1990!”, anunță edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul este împărțit în 3 etape

În prima etapă a proiectului (va costa aproape 23 de milioane de euro, din care 19,4 milioane de euro sunt fonduri eligibile), vor fi reabilitate 43,2 km de conducte, mai exact tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare (Bld. 1 Mai și Bld. Alexandru Lăpușneanu).

În etapa 2, (cu valori similare ca investiții cu etapa întâi), se reabilitează 25,4 km de conducte, tronsoane de rețea termică primară din magistrala II de termoficare. Se va porni de la CET – Str. Cumpenei, Dezrobirii, Soveja și străzile adiacente, zona Tomis Nord.

De asemenea, pentru etapa 3 (investiții de aproape 10 milioane de euro, din care eligibile sunt 8,6 milioane de euro) s-au propus pentru reabilitare 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,02 km traseu de conducte secundare pentru 11 puncte termice. De spus că această etapă vizează zona centrală a orașului.

„Sunt conștient că aceste lucrări vin la pachet cu un disconfort pronunțat și cu alte disfuncționalități de moment, dar trebuie să înțelegem că acestea reprezintă lucrări urgente și capitale pentru Constanța. Odată cu finalizarea acestui mare proiect, problemele din mijlocul iernii vor dispărea în mare parte, iar pierderile din rețea se vor reduce semnificativ, ceea ce se va traduce în costuri mai mici la întreținere și un confort sporit în casă”, a mai transmis edilul municipiului Constanța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni