România se aliniază standardelor europene în ceea ce privește protecția mediului și mai adoptă o măsură în acest sens. Astfel, din luna iulie vor fi scoase de pe piață mai multe produse din plastic, utilizate în viața de zi cu zi.
Din data de 3 iulie vor dispărea definitiv de pe rafturile magazinelor bețișoarele de urechi, farfuriile,tacâmurile, paharele, paiele pentru băuturi și caserolele, toate din plastic sau polistiren expandat. Acestea vor fi eliminate în baza unei directive europene, promovată activ în România de aproximativ doi ani de zile.
Alternativele sunt biodegradabile, mai scumpe. Plasticul va fi înlocuit de hârtie, carton și trestie de zahăr. În aceste condiții, va trebui să scoatem mai mulți bani din buzunare. Unii producători anticipează chiar o dublare sau o triplare a tarifelor, pentru anumite categorii de produse.
Pentru alte produse din plastic, precum pungile de unică folosință, sticlele, diversele recipiente pentru băuturi și alimente, ambalaje, pachete și filtre pentru tutun, obiecte sanitare se vor aplica alte măsuri. Printre acestea, măsuri de etichetare, sortare, campanii de conștientizare etc.
Prima măsură importantă luată împotriva plasticului, de Guvernul României, a fost luată la începutul lui 2019, când a fost interzisă comercializarea pungilor cu plastic subțire și foarte subțire, cu mâner. Ele au fost înlocuite cu cele biodegradabile, confecționate din amidon de porumb și imprimate cu cerneală pe bază de soia. Cele de plastic au nevoie de sute de ani pentru a se descompune, iar cele din urmă menționate, de numai jumătate de an.