Prof. Mircea Coșea: ”relocalizarea prin scoaterea Chinei din majoritatea lanţurilor valorice nu este susţinută de realitatea şi de logica economică

Prof. Mircea Coșea: ”relocalizarea prin scoaterea Chinei din majoritatea lanţurilor valorice nu este susţinută de realitatea şi de logica economică

Disputa comercială dintre Statele Unite și China, dar și efectele crizei provocate de pandemia cu noul coronavirus au adus în atenția publică, subiectul delocalizării unor importante lanțuri valorice din țările dezvoltate spre cele mai puțin dezvoltate, fiind vizatăîn special China.

S-a pus astfel în ultima perioadă din ce în ce mai activ posibilitatea relocalizării investițiilor de pe piața chineză. Profesorul Mircea Coșea opinează însăîntr-un recent editorial că ”decizia politică de relocalizare prin scoaterea Chinei din majoritatea lanţurilor valorice nu este susţinută de realitatea şi de logica economică”.

Astfel, el subliniază că în doar două decenii, China a ajuns de la statutul de ”fabrica lumii” la cel de centru nervos al globalizării. Conform analizei sale, în ultimii 20 de ani PIB-ul Chinei a crescut de patru ori, țara deține aproximativ 20% din bogăția lumii și are circa 30% din producția industrială mondială. Totodată, China se află în centrul valoric al industriei auto, dominăproducția de textile, cea a componentelor electronice, 70% din cea de smartphone-uri și 80% din producția de jucării.

Conform profesorului Mircea Coșea, ”ponderea foarte mare, în multe cazuri covârșitoare a contribuției industriei chineze la lanțurile valorice, limitează posibilitățile de rupere a acestor lanțuri prin relocalizare, nu numai datorită costurilor enorme pe care le-ar implica, dar și prin incapacitatea obținerii pe termen scurt a unui grad de calificare a personalului din zonele relocate comparabil cu cel deja existent în industria chineză. În consecință, industria relocalizată ar avea un grad de competitivitate mult inferior, generând pierderi de profit și o ridicare generală a costurilor pe piețele occidentale”.

El subliniază de altfel că ”la aproape nouă luni de la declanşarea pandemiei, decizia politică luată de cătreguvernele majorităţii ţărilor dezvoltate de a relocaliza elemente ale lanţurilor valorice din China nu are un corespondent relevant în practica relaţiilor economice dintre aceste ţări şi China. Practic, conform statisticii (L’INSEE-France), nici 1% din capitalul delocalizat nu a fost relocalizat”.

Profesorul Mircea Coșea concluzionează că ”chiar dacă există o decizie politică de relocalizare, cel puțin deocamdată, se cere multă prudență în considerarea relocalizărilor din China ca pe o șansă a reconstrucției economiei occidentale”.

Ultima oră
20:04 - Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis amplasarea unei unităţi mobile ATI la ”Marius Nasta”
19:57 - Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
19:46 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”
19:30 - PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Românii și firmele românești sunt nevoiți să lupte singuri și cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze
19:26 - Radu Mocanu, unul dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din Suceava: Suntem nemulțumiți de felul în care a fost încadrat incidentul. Am fost jefuiți, iar la Boșutar cred că se poate vorbi și de tortură (VIDEO)
19:11 - Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte – deschise cu până la 50% din capacitatea maximă
19:02 - Peste 3.000 de elevi și profesori au fost testați pozitiv pentru COVID-19, după 10 zile de la începutul anului școlar
19:01 - Ludovic Orban, după declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis: Pare ceva făcut de echipa Cîțu. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unuia sau altuia dintre candidați
18:46 - Accident pe A1. O mașină a luat foc, după ce s-a ciocnit cu un autocar în care se aflau 30 de persoane