Proiect pus în aplicare de câțiva tineri pentru salvarea Mocăniței din Hunedoara

Proiect pus în aplicare de câțiva tineri pentru salvarea Mocăniței din Hunedoara
Foto: Digi 24

Câțiva tineri din Hunedoara încearcă să salveze de la ruină o mocăniță construită în 1871, care din 2008, stă retrasă într-un depozit. Pentru realizarea acestui proiect, în speță, pentru refacerea traseului de zece kilometri şi pentru achiziţionarea vagoanelor necesare pentru repunerea pe şine a Mocăniţei, ar fi nevoie de două milioane de euro, susțin aceștia.

Aceștia au pornit o campanie de ecologizare a zonei şi au apelat și la autorități. Acțiunea tinerilor are rolul de a atrage din nou turiștii.

Rudi este tehnician la o firmă de instalaţii industriale și de mai bine de şase ani îşi foloseşte timpul liber într-un singur scop: vrea să salveze mocăniţa.

A găsit şi a tradus lucrări şi cărţi vechi, în care garnitura de tren este prezentată ca fiind cea mai spectaculoasă din România.

Mircea, absolvent al Facultăţii de Istorie, este îndrăgostit de locurile natale, şi crede că zona merită să fie inclusă într-un circuit turistic.

Tinerii curăţă periodic, cu voluntari, fostul terasament. Ei au făcut mai multe petiţii online, în căutarea fondurilor necesare. Noul traseu, spun ei, ar urma să aibă 10 kilometri şi ar lega localitatea Hunedoara de Lelese şi Ghelari.

Primăriile susțin că nu au bani pentru investiţii de asemenea anvergură.

”În momentul de faţă nu doar noi, ci toate administraţiile din ţară aşteaptă noile linii de finanţare 2014-2020. Dacă în cadrul acelor programe vom reuşi să identificăm şi un astfel de proiect, cu siguranţă vom demara procedurile pentru a putea accesa bani europeni să refacem această cale ferată. În acest moment cred că singura soluţie e refacerea căii ferate pe fonduri europene”, spune Dan Bobouţanu, viceprimarul municipiului Hunedoara, citat de Digi 24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`