Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară

Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară

Potrivit unui anunț al lui Tamás Menczer, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, cetățenii români care au permis de şedere permanentă în Ungaria și vin să voteze la alegerile locale din România vor fi exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară.

Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină

Mai exact, reîntoarcerea în Ungaria este posibilă fără nicio restricţie pentru cetăţenii români sau cei cu dublă cetăţenie care au permis de şedere permanentă în Ungaria, dacă aceștia se deplasează în România pentru a participa la alegerile locale organizate duminică şi dovedesc acest lucru prin vignieta ”votat” aplicată pe cartea de identitate, au anunţat autorităţile ungare, potrivit MTI.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că participarea la vot este considerată un lucru important şi, în consecinţă, autorităţile auhotărât să nu fie supusecarantinei în Ungaria persoanele din România care participă la alegeri.

Astfel, alegătorii şi copiii lor minori se pot întoarce în Ungaria fărănicio restricţie, începând de duminică ora 8 dimineaţa până luni laora 9 dimineaţa, folosind oricare dintre punctele de trecere afrontierei româno-ungare.

De la 1 septembrie, autorităţile din Ungaria au închis frontierele pentru străini, timp de o lună, în încercarea de a reduce infectările cu noul coronavirus. Este permis doar tranzitul țării, carenu trebuie să depăşească 24 de ore.

Cei care tranzitează teritoriul ungar trebuiesă prezinte un document din care să rezulte scopul deplasării şi ţara de destinaţie.

În paralel, cetăţenii ungari care se întorc din străinătate vor fi nevoiţi să stea 14 zile în carantină sau să prezinte două teste negative pentru COVID-19.

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban,Gergely Gulyas, a anunțat că străinii vor putea intra pe teritoriul Ungariei doar în cazuri justificate. Excepție vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi călătoriile de afaceri sau umanitare.

Cum pot vota cei care se află în izolare

Președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat, în exclusivitate pentru B1.ro, procedurile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele aflate în carantină, fie că au fost confirmate cu noul coronavirus, fie că au fost contacți direcți, pentru a-și exprima opțiunea de votla alegerile locale.

Concret, doar alegătorii care solicită urna mobilă și care prezintă dovada situației lor medicale pot vota duminică.

„Toți cetățenii care solicită urna mobilă trebuie să facă dovadacu acte medicale, că sunt persoane netransportabile și în situația tuturor trebuie să prezinte o cerere și un act din care să se constate această problemă. În cazul contacților aflați în izolare este aceeași situație. Pentru aceștia DSP au emis documente”, a explicat președintele AEP.

De când carantinăm și izolăm persoane la domiciliu, emitem pentru fiecare persoană carantinată decizie de carantină pe baza căreia medicul de familie monitorizează pacienții și la sfârșitul celor 14 zile de carantină le eliberează concediul medical pentru cei care au nevoie.

Cei care vor să voteze solicită urnă mobilă și de la medicul de familie solicită decizia de carantină. Noi trimitem la medicul de familie tot timpul deciziile de carantină. Iar în cazul pacientului pozitiv, dacă este acasă după evaluarea de la spital, poate să solicte urnă mobilă și prezintă biletul de externare din spital sau buletinul pozitiv de analize”, a explicat și medicul Cîțu Mihaela, șefa DSP Arad.

Ultima oră