Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară

Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară

Potrivit unui anunț al lui Tamás Menczer, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, cetățenii români care au permis de şedere permanentă în Ungaria și vin să voteze la alegerile locale din România vor fi exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară.

Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină

Mai exact, reîntoarcerea în Ungaria este posibilă fără nicio restricţie pentru cetăţenii români sau cei cu dublă cetăţenie care au permis de şedere permanentă în Ungaria, dacă aceștia se deplasează în România pentru a participa la alegerile locale organizate duminică şi dovedesc acest lucru prin vignieta ”votat” aplicată pe cartea de identitate, au anunţat autorităţile ungare, potrivit MTI.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că participarea la vot este considerată un lucru important şi, în consecinţă, autorităţile auhotărât să nu fie supusecarantinei în Ungaria persoanele din România care participă la alegeri.

Astfel, alegătorii şi copiii lor minori se pot întoarce în Ungaria fărănicio restricţie, începând de duminică ora 8 dimineaţa până luni laora 9 dimineaţa, folosind oricare dintre punctele de trecere afrontierei româno-ungare.

De la 1 septembrie, autorităţile din Ungaria au închis frontierele pentru străini, timp de o lună, în încercarea de a reduce infectările cu noul coronavirus. Este permis doar tranzitul țării, carenu trebuie să depăşească 24 de ore.

Cei care tranzitează teritoriul ungar trebuiesă prezinte un document din care să rezulte scopul deplasării şi ţara de destinaţie.

În paralel, cetăţenii ungari care se întorc din străinătate vor fi nevoiţi să stea 14 zile în carantină sau să prezinte două teste negative pentru COVID-19.

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban,Gergely Gulyas, a anunțat că străinii vor putea intra pe teritoriul Ungariei doar în cazuri justificate. Excepție vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi călătoriile de afaceri sau umanitare.

Cum pot vota cei care se află în izolare

Președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat, în exclusivitate pentru B1.ro, procedurile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele aflate în carantină, fie că au fost confirmate cu noul coronavirus, fie că au fost contacți direcți, pentru a-și exprima opțiunea de votla alegerile locale.

Concret, doar alegătorii care solicită urna mobilă și care prezintă dovada situației lor medicale pot vota duminică.

„Toți cetățenii care solicită urna mobilă trebuie să facă dovadacu acte medicale, că sunt persoane netransportabile și în situația tuturor trebuie să prezinte o cerere și un act din care să se constate această problemă. În cazul contacților aflați în izolare este aceeași situație. Pentru aceștia DSP au emis documente”, a explicat președintele AEP.

De când carantinăm și izolăm persoane la domiciliu, emitem pentru fiecare persoană carantinată decizie de carantină pe baza căreia medicul de familie monitorizează pacienții și la sfârșitul celor 14 zile de carantină le eliberează concediul medical pentru cei care au nevoie.

Cei care vor să voteze solicită urnă mobilă și de la medicul de familie solicită decizia de carantină. Noi trimitem la medicul de familie tot timpul deciziile de carantină. Iar în cazul pacientului pozitiv, dacă este acasă după evaluarea de la spital, poate să solicte urnă mobilă și prezintă biletul de externare din spital sau buletinul pozitiv de analize”, a explicat și medicul Cîțu Mihaela, șefa DSP Arad.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale