Românii, pe locul doi în Uniunea Europeană la tratamentele cu antibiotice. Medicii avertizează: bacteriile ar putea deveni imune

Românii, pe locul doi în Uniunea Europeană la tratamentele cu antibiotice. Medicii avertizează: bacteriile ar putea deveni imune
Foto: advancedmedicalcertification.com

Un român din doi urmează anual un tratament cu antibiotice, ceea ce ne plaseză pe locul doi la la nivel de Uniunea Europeană. Răceala, gripa şi toxiinfecţiile alimentare sunt printre bolile tratate cu antibiotice, deși acest lucru nu este necesar. Infecţiile ar putea redeveni principala cauză de mortalitate în următorii ani.

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că 18% dintre români obişnuiesc să ia antibiotice fără a avea o reţetă de la un medic. Media europeană la acest capitol este de doar 3%.

Medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește tratarea bolilor cu antibiotice, fără un consult de specialitate. Ba mai mult, consumul excesiv de antibiotice creşte rezistenţa microbilor la aceste medicamente. Acest lucru ar putea duce la apariţia unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent în prezent în farmacii.

”Infecţiile reprezentau principala sursă de mortalitate la nivel global în urmă cu 100 de ani. După introducerea în practică a antibioticelor, incidenţa deceselor provocate de infecţii a scăzut considerabil”, afirmă conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, citat de gandul.info.

Printre factorii care au dus la creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice se numără medicii care prescriu foarte uşor antibiotice, farmaciile care vând antibiotice fără reţetă, pacienţii care se tratează după ureche cu antibiotice sau care sunt ipohondri, alimentaţia poate şi ea să favorizeze colonizarea organismului uman cu bacterii rezistente la antibotice, precum și virozele respiratorii, adesea tratate cu antibiotice.

În urmă cu aproape trei ani, dr. Margaret Chan, directorul general al Organizaţia Mondială a Sănătăţii, avertiza asupra pericolului declanşării unei crize în sistemul medical, generată de rezistenţa antimicrobiană sporită a infecţiilor, cazuri în care antibioticele de uz curent nu mai fac faţă.

Dacă bolnavii continuă să ia medicamente în exces, se va ajunge la situația în care bacteriile se vor obișnui cu acestea și nu își vor mai face efectul.

”Problema majoră a acestor medicamente este că, dacă le luăm prea des, bacteriile se obişnuiesc cu ele şi nu îşi mai fac efectul”, a precizat Prorectorul UMF Bucureşti şi Şeful de Catedră Farmacologie UMF Bucureşti, prof. dr. Ion Fulga pentru sursa citată.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`