SUA a decis să trimită drone de supraveghere la sud deasupra Mării Negre, după ce un avion rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană. Această decizie „limitează în mod cert capacitatea noastră de a colecta informații” legate de războiul din Ucraina, susține un înalt oficial militar american.
Calitatea informațiilor pe care dronele le pot colecta este redusă de zborul acestora la distanțe mai mari, potrivit unui oficial american militar. Acesta susține că sateliții de spionaj pot compensa într-o anumită măsură, dar au timpi mai scurți deasupra țintelor și reduc eficiența în raport cu dronele de supraveghere.
După ciocnirea dintre drona americană Reaper și avionul rusesc, SUA a început să-și zboare dronele de supraveghere mai la sud și la o altitudine mai mare deasupra Mării Negre decât până acum. Acestea sunt plasate mai departe de spațiul aerian care înconjoară Peninsula Crimeea și porțiunile estice ale Mării Negre.
În condițiile în care administrația Biden continuă să fie atentă să evite orice conflict cu forțele rusești, rutele dronelor fac parte dintr-un efort „de a evita să fie prea provocatoare”, potrivit unui oficial american. Acesta a mai declarat că zborurile vor continua în acest mod „pentru moment”, dar a adăugat că există deja „un apetit” pentru a reveni la rutele mai apropiate de teritoriul controlat de Rusia.
„Nu vor discuta despre misiuni, rute, sau calendarul operațiunilor. De asemenea, nu vom discuta despre operațiunile de informații decât pentru a spune că menținem o capacitate ISR robustă în regiune și dincolo de ea”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, când a fost întrebat despre impactul noilor rute asupra colectării de informații, potrivit g4media.ro.
Revenirea la rutele de zbor inițiale și la afirmarea libertății de zbor va fi mai dificilă pentru aeronavele americane, după ce SUA și-a mutat rutele departe de zonele mai apropiate de coasta Ucrainei.