Un avion de luptă rusesc a lovit o dronă americană deasupra Mării Negre: Aparatul a zburat în fața dronei într-un mod „nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”

Un avion de luptă rusesc a lovit o dronă americană deasupra Mării Negre: Aparatul a zburat în fața dronei într-un mod „nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”
Foto: Hepta - Zuma Press / Ssgt. Lauren Silverthorne/Us Air

Americanii au fost nevoiți să doboare o dronă MQ-9 Reaper a forțelor lor aeriene după ce aceasta a fost avariată de un avion de vânătoare rusesc SU-27 deasupra Mării Negre, informează presa internațională.

Incident între o dronă americană și două avioane de luptă rusești deasupra Mării Negre

Drona Reaper și două avioane SU-27 operau deasupra apelor internaționale ale Mării Negre când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a aruncat combustibil. Celălalt avion a avariat apoi elicea dronei.

Acest ultim fapt i-a forțat pe americani să doboare Reaper în apele internaționale ale Mării Negre.

Americanii condamnă comportamentul piloților ruși

Comandamentul European al SUA acuză că, înainte de incident, avionul SU-27 a zburat în fața dronei într-un mod „nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”.

„În jurul orei 7:03 AM (CET), unul dintre avioanele rusești Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, fapt ce a determinat forțele americane să aducă MQ-9 în apele internaționale. De mai multe ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața MQ-9 într-un mod nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”, se arată într-un comunicat al comandamentului.

Americanii au precizat că drona efectua „operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional”.

„A fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, fapt ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9. Acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa.

El a dat sigurări că avioanele americane și aliate vor continua operațiunile de rutină: „Cerem rușilor să se comporte profesionist și în siguranță”.

„Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la o escaladare neintenționată”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)