Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Daniel Ioniţă, afirmă că baza Deveselu are ”caracter pur defensiv”. În plus, acesta nu face obiectul Tratatului forţelor nucleare intermediare.
”Dezvoltarea, testarea şi amplasarea componentelor de la Deveselu sunt în deplin acord cu prevederile tratatelor în vigoare, inclusiv ale Cartei ONU”, spune Ioniță.
Ioniță a descris ca „nefondate” acuzaţiile Rusiei potrivit cărora sistemele antirachetă care vor fi instalate în România şi Polonia ar contraveni prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare, notează Mediafax.
„Potrivit articolului 7, alineatul 3, din Tratatul INF, prevederile acestuia nu se aplică dezvoltării şi testării rachetelor care angajează ţinte care nu se găsesc la sol. Interceptorii SM-3 (parte a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu) au ca obiectiv angajarea de ţinte aflate în aer şi pe cale de consecinţă nu fac obiectul Tratatului INF. Mai mult, sistemul Aegis Ashore este capabil doar să lanseze rachete împotriva ţintelor aeriene şi, respectiv, interceptori antirachetă de tip SM-3”, a explicat Daniel Ioniţă, citat de Mediafax.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de site-ul de ştiri Sputnik, a acuzat că sistemele antirachetă care vor fi instalate în România şi Polonia de către Statele Unite încalcă prevederile Tratatului forţelor nucleare intermediare.
Riabkov a subliniat că aceste instalaţii utilizează echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41 (n.red. – echivalentul tehnologiilor de tip Aegis). Aceste sisteme sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune – sisteme interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare, a acuzat oficialul rus.