Curtea Constituțională a României a solicitat Senatului să desemneze un înlocuitor pentru Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR expiră în iunie.
CCR a cerut, printr-o adresă trimisă președintelui Senatului, Florin Cîțu (PNL), „numirea noului judecător la Curtea Constituțională trebuie efectuată cu cel puțin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor”.
Mandatul de nouă ani al Monei Pivniceru la Curtea Constituțională va expira pe 10 iunie, notează G4Media.
Potrivit site-ului Curții Constituționale, Mona Pivniceru e absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1982) și are două titluri de doctor în drept: specializarea Drept internațional public, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași (1999) și specializarea Drept civil, Universitatea din București (2008), laureată cu Summa cum laude.
Pivniceru a fost, printre altele, judecător la Judecătoria Iași, la Tribunalul Iași, Curtea de Apel Iași și la Înalta Curte de Casație și Justiție, formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii, membru în Consiliul științific al Institutului Național al Magistraturii, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii și ministru al Justiției (august 2012 – martie 2013).
Potrivit Constituției, CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
Judecătorii CCR aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de trei ani.
„Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii”, mai prevede Legea Fundamentală a țării.
Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.