Sondaj despre tinerii din România: 50% dintre cei de peste 18 ani stau cu părinții, aproape 40% își doresc să emigreze și unul din doi vrea restrângerea drepturilor la avort

Sondaj despre tinerii din România: 50% dintre cei de peste 18 ani stau cu părinții, aproape 40% își doresc să emigreze și unul din doi vrea restrângerea drepturilor la avort

Un studiu realizat de o fundaţie europeană scoate la iveală rezultate îngrijorătoare. Mai bine de jumătate dintre tinerii din România care au trecut de majorat locuiesc împreună cu părinţii. În plus, aproape un sfert dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani nu au un loc de muncă stabil.

În opinia tinerilor, pricipalele probleme pe care le întâmpină România sunt corupţia, sărăcia şi lipsa locurilor de muncă. Rezultatele au apărut într-un sondaj realizat de cei de la CURS pentru Fundatia Friedrich Ebert – România.

Studiul scoate în evidenţă date îngrijorătoare despre tinerii din ţara noastră. Astfel, 50% dintre aceştia locuiesc împreună cu părinţii , unii chiar şi după terminarea facultăţii. În plus,rata şomajului în rândul tinerilor din România este de 24,3%, peste media europeană care este 22 de procente.

Situaţia materială este criteriul cel mai important de clasificare folosit de tineri atunci când discută despre clasele sociale. Al doilea factor ca importanţă este considerat nivelul de şcolarizare. De altfel, doar un tânăr din trei se declară mulţumit de sistemul de învăţământ din România. Potrivit studiului, tinerii sunt mai bine educaţi decât părinţii lor, pe fondul expansiunii sistemului de învăţământ de după 1989, informează Hotnews.

În privinţa raportării faţă de ţară, aproape 40% dintre respondenţi îşi doresc să plece din ţară, chiar şi dacă numai temporar.

Interesul tinerilor pentru politică este destul de scăzut. În plus aceştia sunt dezamăgiţi de principalele instituţii politice dar şi de politcienii din generaţia lor.

Din punctul de vedere al religiei, 80% dintre tineri se declară creştini ortodocşi. În ciuda acestui lucru o treime dintre aceştia declară ca nu cred în Dumnezeu sau resping alte enunţuri de bază ale credinţei creştin-ortodoxe.

Studiul a fost realizat la nivel naţional pe un eşantion de 1302 respondenţi cu vârste curprinse între 15 şi 29 de ani şi are o marjă de eroare de +/- 2,7%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`