Sondaj: Încrederea românilor în UE s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei, pe când în Europa a crescut. Doar 46% dintre români mai cred că apartenența la Uniunea Europeană e un lucru bun

Sondaj: Încrederea românilor în UE s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei, pe când în Europa a crescut. Doar 46% dintre români mai cred că apartenența la Uniunea Europeană e un lucru bun
Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei

Pe durata pandemiei de coronavirus, încrederea românilor în UE s-a prăbușit. În schimb, la nivelul întregului bloc comunitar, aceasta a crescut. Doar 46% dintre români mai cred azi că apartenența la UE este un lucru bun, față de 62% media europeană, arată cel mai recent Eurobarometru.

Încrederea în UE crește în Europa, scade în România

Potrivit sondajului citat de G4Media, în 2015, 68% dintre români spuneau că apartenența la UE este un lucru bun, media UE fiind atunci de 54%. Acum, procentul a scăzut la 46% în cazul românilor, dar media europeană a urcat la 62%.

Încrederea românilor în UE s-a prăbușit practic odată cu debutul pandemiei, când Bruxelles-ul a impus reguli de călătorie condiționate de vaccin. Sondajul mai arată că, în 2020, românii încă se aflau în media europeană când erau întrebați dacă apartenența la UE este un lucru bun (55% România, 59% media europeană). Numai că de atunci încrederea în UE a continuat să crească în Europa și să scadă în România.

Alte date din sondaj despre raportarea românilor la UE

Întrebați dacă UE le evocă o imagine foarte pozitivă, destul de pozitivă, neutră, destul de negativă sau foarte negativă, 46% dintre români au răspuns „pozitiv”, față de 47% media europeană.

Imaginea UE este mai bună în rândul tinerilor și scade pe măsură ce vârsta crește. Astfel, la grupa 15 – 24 de ani imaginea UE este pozitivă în proporție de 55%, iar la grupa de vârstă 55 plus scade la 39%.

La întrebarea ”Ținând cont de toate aspectele, ați spune că România a beneficiat sau nu, în ansamblu, de pe urma apartenenței la UE?”, 66% dintre români au spus că țara lor a beneficiat, față de 72% media europeană.

Eurobarometrul a fost realizat de Kantar, față în față, pe un eșantion de aprox 1000 de respondenți (15 ani +) per sondaj, Marja de eroare. Pentru această dimensiune a eșantionului, procentul real ar putea varia în următoarele intervale. Exemplu: Dacă în acest document se indică un rezultat de 30%, procentul real la nivelul întregii populații ar putea varia între 27,2% și 32,8%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat