După începerea școlilor, acum este rândul facultăților să decidă cum vor deschide noul an universitar în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, Consiliul Național al Rectorilor s-a întrunit weekendul trecut, la Brașov, unde au fost discutate măsurile ce trebuie luate pentru ca universitățile să se deschidă în siguranță.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat care au fost cele mai importante concluzii ale discuției despre deschiderea noului an universitar, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, a răspuns: „Problemele sunt multiple. Specificul este foarte pronunțat în învățământul universitar față de învățământul preuniversitar. Avem, pe de o parte, șansa de a avea orele împărțite în curs și aplicații. Orele de curs, în cele mai multe situații, se vor face online. Orele de aplicații se vor face în cea mai mare parte cu prezență fizică. Pentru asta, va trebui să deschidem căminele studențești, lucru care impune un mare volum de efort, un efort foarte mare pentru dezinfectarea, pentru asigurarea normelor de igienă, lucruri care trebuie făcute în deplină concordanță cu cadrul legal. Un lucru foarte important, am găsit disponibilitate pentru adaptarea cadrului legal la specificul învățământului universitar din partea Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Guvernului. Timpul însă este foarte scurt, pentru că 1 octombrie nu este departe. Cu o săptămână înainte de începerea anului universitar, trebuie să anunțăm exact modalitatea în care se vor derula orele, modalitatea în care se va putea face cazarea, iar pentru asta avem nevoie de cadru legal adaptat (…) la specificul învățământului universitar”.
Întrebat dacă există în România universități unde anul universitar nu va începe pe motiv că acestea nu au reușit să își facă amenajările corespunzătoare, Sorin Cîmpeanu a subliniat: „Nu, toate universitățile din România vor deschide anul universitar într-un fel sau altul, cele mai multe, v-am spus, în sistem hibrid”.
Referitor la sprijinul Guvernului, președintele Consiliului Național al Rectorilor a răspuns: „Da, este adevărat. O veste foarte bună – a fost apreciată ca atare – a fost aceea că vor putea fi decontate cheltuieli în valoare de 10 milioane de euro pentru dezinfectanți și măști, și de 50 de milioane de euro pentru dispozitive electronice în beneficiul studenților care se găsesc în dificultate din perspectivă economico-socială. Noi avem deja aceste situații, în care elevii în dificultate socială sunt beneficiari ai burselor sociale. Toți studenții care îndeplinesc aceste condiții ar urma să primească dispozitive electronice. Problema este că universitățile vor trebui să facă rapid achiziția. După aceea, va trebui fiecare universitate să aștepte decontul (…)”.
Întrebat dacă universitățile au acești bani, el a mai precizat: „O să facă eforturi. Unele universități stau mai bine financiar, pot avansa banii. Alte universități, într-adevăr, sunt în dificultate financiară și acolo vor fi mai dificil de avansat aceste sume”.