Sorin Oprescu trage un semnal de alarmă: Bucureștiul după cutremur, haos și dezastru. Vezi situația pe sectoare și clădiri (VIDEO)

Sorin Oprescu trage un semnal de alarmă: Bucureștiul după cutremur, haos și dezastru. Vezi situația pe sectoare și clădiri (VIDEO)

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu susține că Bucureștiul este vulnerabil în fața unui posibil seism mai puternic.

“Readuc în atenția publică una, daca nu chiar cea mai gravă problemă cu care se confruntă orașul București. Este vorba despre vulnerabilitatea Capitalei în fața unui posibil cutremur. Un cutremur loveste fără avertisment, lăsând în urmă haos și dezastru. Nivelul pierderilor de vieți omenești și al pagubelor economice provocate de un cutremur poate căpăta dimensiuni dramatice”, a scris peFacebook Sorin Oprescu.

Edilul Bucureștiului a subliniat că opinia publica este din ce în ce mai sensibilă „la auzul cuvântului cutremur, iar starea de teamă este evidentă”. Oprescu a menționat că raportul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra importanței problemei și bucureștenii sa aibă informații cât mai corecte și complete în legatură cu situația în care se află Capitala, „care este extrem de serioasă”.

Cutremur marți seară în România
Eveniment - 10 dec, 23:08
Cutremur marți seară în România

„Este unanim considerat, de către specialiști, că:

– Bucureștiul este clasat ca a 10-a capitală la nivel mondial, în termeni de risc seismic;
– Și capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa;
– În mod evident, în acest context, orașul București concentrează cel mai înalt risc seismic din România”, a notat primarul.

Oprescu a prezentat și principalele cauze identificate de specilaiști:

– Concentrări de clădiri și de populație, incomparabile cu cele din oricare alt oraș al României, în special în zona centrală;

– Existența unui fond de sute de clădiri de beton armat cu înălâime mai mare de 4 etaje, construit, în majoritate între anii 1930-1945.

– Lipsa, în perioada construcției acestor blocuri, a cunoștințelor necesare realizării unor structuri de beton armat rezistente la cutremure.

– Poziția geografică a municipiului București, caracterizată de distanțele epicentrale relativ mici (100-170 km) față de sursa Vrancea, distanțe ce sunt comparabile cu adâncimea focarelor acestor cutremure (60-170 km).

– Condițiile de teren din zonele de est, sud și din centrul orasului, caracterizate de prezenta unor straturi argiloase (…).

„Majoritatea speciliștilor consideră că cele mai vulnerabile clădiri din București sunt cele construite înainte de intrarea în vigoare a codului de proiectare seismică din 1978”, a mai arătat primarul Capitalei.

Oprescu a precizat că există, în total, aproape 114.000 de imobile, adica 804.000 de apartamente, iar până acum au fost expertizate circa 2.500 de clădiri.

S-a constatat că 186 de imobile se înscriu în categoria risc 1 – pericol public, din care majoritatea, peste 92% au fost construite înainte de 1940.

Dintre acestea 85 de clădiri au peste 5 etaje, 46 de clădiri au peste 8 etaje (24%), iar 59 de clădiri au sub 4 etaje. Cele mai multe dintre imobilele încadrate în categoria risc 1 se află pe raza sectoarelor 1, 2 si 3.

„Ne este clar că prognozele, în ceea ce privește amploarea pagubelor în urma unui cutremur sever, sunt foarte dure și că problema de securizare a clădirilor este mult mai amplă și în nici un caz nu se poate referi doar la clădirile cu bulină.

Trebuie să atragem atenția asupra faptului că, în opoziție cu percepția generală, în afara zonei centrale a Capitalei – teritoriul ‘bulinelor roșii’, există un numar mare de construcții de locuințe insuficient protejate față de acțiunea seismică”, a precizat edilul.

Bucureștiul dupa cutremur, haos și dezastru.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`