Stocurile de orez din Japonia au atins cel mai scăzut nivel din acest secol, turiștii fiind cauza principală, spun oficialii guvernamentali.
Stocurile de orez din sectorul privat au scăzut la 1,56 milioane de tone în iunie, în scădere cu 20% față de un an anterior și la cel mai scăzut din 1999, când au fost colectate pentru prima dată date comparabile, potrivit Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Pescuitului.
Acesta crede că scăderea are legătură cu schimbarea climei care a afectat recoltele în 2023, precum și cererii din partea turiștilor.
„Motivele principale din spatele stocului-record scăzut este o scădere a producției anul trecut din cauza temperaturilor ridicate combinate cu deficitul de apă și a prețurilor relativ ieftine ale orezului în comparație cu prețurile altor culturi, cum ar fi grâul”, a declarat oficialul ministerului agricol Hiroshi Itakura, citat de The Guardian.
„Creșterea cererii din partea turiștilor străini a contribuit și ea”, a spus Itakura, și a adăugat că „nu suntem în situația de a ne confrunta cu penuria de orez”.
Prețul de tranzacționare al orezului a atins un nivel maxim în ultimii 30 de ani, angrosiştii scad stocurile, iar unele supermarketuri au decis să mărească în continuare prețurile și să limiteze achizițiile, potrivit știrilor japoneze. Situația este de așteptat să continue până în septembrie, când va deveni disponibil orezul din recolta din acest an.
Pe măsură ce dietele din Japonia devin mai occidentale, cererea de orez a scăzut. Pe fondul crizei demografice din țară, prețurile mai scăzute la orez i-au descurajat pe tineri să devină fermieri de cereale, ceea ce a făcut ca fermierii să fie din ce în ce mai în vârstă și orezăriile abandonate să rămână în paragină, relatează Mainichi.
Cu toate acestea, cererea de orez a crescut la 7 milioane de tone între iunie 2023 și luna trecută, în creștere cu 100.000 de tone față de anul trecut și prima creștere în 10 ani.
În aceeași perioadă, numărul turiștilor străini s-a dublat față de anul anterior. Japonia a primit 17,78 milioane de turiști în prima jumătate a anului 2024, cu un milion mai mult decât nivelul pre-pandemie, au arătat cifrele la începutul acestei luni.
Presupunând că turiștii străini mănâncă două mese cu orez pe zi, ministerul a estimat că cererea lor de orez se ridică la 51.000 de tone, în creștere de 2,7 ori față de anul precedent.
În ciuda presiunii asupra prețurilor, nu există planuri de a exploata stocul guvernamental de 910.000 de tone, potrivit ziarului Asahi Shimbun. Magazinele de urgență au fost create pentru prima dată când o recoltă proastă dintr-o vară neobișnuit de răcoroasă din 1993 a provocat o penurie critică de orez.