Sute de mii de români nu au acces la internet, nici în 2024. Județul în care oamenii nu au nici semnal la telefon

Sute de mii de români nu au acces la internet, nici în 2024. Județul în care oamenii nu au nici semnal la telefon
Foto: Pixabay

România speră că va deveni o țară smart, dar sunt sute de mii de români care nici în 2024 nu au acces la internet. În județul Tulcea, jumătate dintre locuitori nu au nici măcar semnal la telefon.

Localități fără semnal și internet

Lucrurile obișnuite precum educația, munca și comunicarea la distanță sunt neînchipuit. Sute de mii de români din 1.500 de localități din România nu au acces la informații, conform știrileprotv.

„Statistic avem astăzi undeva la 1.500 de localități din România, nu UAT-uri (unități administrativ teritoriale, n.r.), ci localități care nu au internet la punct fix și, automat, conectivitatea este una redusă”, declară pentru Europa Liberă Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

România are zone în care conexiunea la telefonie sau internet fie este slabă, fie nu există. Contrar documentelor în care se arată că în aproape toată țara există semnal.

Vlaștin, din județul Giurgiu care se află la 30 de kilometri de București, este unul dintre cazurile în care Guvernul a trimis laptop-uri elevilor, dar fără să le asigure conexiune la internet. Cu toate acestea, localitatea figurează pe lista celor care au semnal și internet.

În Tulcea, județul din România care este cel mai afectat de războiul din Ucraina, românii nu au acces la telefonie sau internet, având în vedere că se emit mesaje RO-Alert privind posibilele pericole.

„Sunt probleme peste tot: Ceatalchioi – imposibilitate apel, servicii de urgență – nefuncționale, POS, Ceamurlia de Jos – la fel, Chilia Veche – la fel. Crișan, Frecăței, Hamcearca și tot așa”, spune Alexandru Dan Munteanu, prefectul județului Tulcea.

Reacția Guvernului pentru rezolvarea problemei

Prefectura județului și-a făcut treaba și a anunțat la București acest aspect, dar Guvernului lui Ciolacu a înființat o comisie care să analizeze situația.

„Degeaba avem adăposturile. Oamenii nu au cum să meargă la ele doar când aud dronele. Sistemul de alarmare e deficitar, aproape zero. Degeaba l-am făcut că nu putem să-i anunţăm. Chiar dacă aş pune sistem de alarmare pe maşină, să merg să sun cu goarna, cu sirena, cu clopotul, nici noi habar nu avem când vin dronele. De mai bine de doi ani e problema asta”, a afirmat în toamna anului trecut Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi.

Guvernații știu despre problema conexiunii la internet și a semnalului din România, doar că până acum nu au făcut nimic pentru a rezolva situația.

Încă din 2011, liberul acces la internet se numără printre drepturile fundamentale ale omului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`