Jurnalistul Ion Cristoiu amintește, într-un editorial publicat pe EVZ.ro, de cei 10 de mandat ai președintelui Traian Băsescu, subliniind performanța unică “în perioada postdecembristă și printre puținele din Istoria modernă a României.
“Despre ce simte Traian Băsescu n-aș putea să mă pronunț. Nu-mi vine să cred că la Cotroceni va fi altcineva decît Traian Băsescu. Prezența lui Traian Băsescu în fruntea țării a devenit pentru imensa majoritate a românilor o realitate echivalentă celei întruchipate de rotirea Pămîntului în jurul Soarelui. Altfel, spus, după zece ani de mandat neîntrerupt, Traian Băsescu a intrat în realitatea noastră cotidiană la nivel de rutină.”, scrie Cristoiu.
O altă cauză a amprentei puse de Traian Băsescu asupra vieții noastre cotidiene din ultimii zece ani stă în perioada net diferită de cea a predecesorilor.
” Ion Iliescu a fost președinte și între 1990-1992. Vremurile erau atît de tulburi încît personalitatea sa nu a ieșit prea tare în evidență. Față de Ion Iliescu și față de Emil Constantinescu, Traian Băsescu a fost președinte într-o perioadă relativ stabilă. România era deja membră NATO. Din 2007 a devenit membră UE. Sub presiunea americanilor, statul de drept s-a întărit pînă la posibilitatea de a merge singur pe picioarele sale. Spre deosebire de Ion Iliescu și de Emil Constantinescu, Traian Băsescu a lăsat o puternică impresie de personalitate care e deasupra vremilor și nu sub vremi. Dacă aș risca o comparație între Traian Băsescu și cei doi, aș trimite la relația dintre Nicolae Ceaușescu și Gheorghiu Dej. Dej a fost teoretic șeful României din 1948 pînă în 1965. Numai că practic a fost șeful României doar între 1960-1965. Pînă în 1960, șeful României locuia la Moscova. Nicolae Ceaușescu a beneficiat de un timp istoric aparte. România își câștigase independența față de Moscova. Șeful statului nu trebuia să joace pe sîrmă. Astfel că, spre deosebire de Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu rămîne în istoria României creator de Epocă. O epocă supusă controverselor, dar, totuși, o Epocă.”, consideră jurnalistul.
Dar cea mai importantă caracteristică a Epocii Traian Băsescu este stilul acestuia. Zece ani de „Şi Președintele e om!”. ”Un președinte atît de implicat în viața României, prin vorbe și fapte, că ai impresia unui mandat de jumătate de secol.”, spune Cristoiu. Traian Băsescu a șocat chiar din primele zile, coborînd Președinția din Olimpul Europei de Est în realitatea de fiecare zi a românilor.
„În acord cu o vremurile contemporane, el a introdus în România Ștăbismului țeapăn, solemn, formula, practicată de toți marii lideri ai lumii – de la Obama la Putin – Și președintele e om. Prin urmare, timp de 10 ani, l-am avut lîngă noi, vecin de stradă, vecin de raft la cumpărături, vecin de bodegă, vecin de loc în tramvai, pe președintele României. Acest stil de a fi președinte s-a impus deja ca model în conștiința românilor.”, scrie gazetarul.
„După nici o lună de Președinte-Tablou, o să vedeți ce dor o să ne fie de un Președinte-Om. Altfel spus, de un președinte ca Traian Băsescu!„, concluzionează Ion Cristoiu.