Președintele Traian Băsescu a semnat, luni, cererea de eliberare din funcţia de şef al DIICOT a Alinei Bica.
Solicitarea Alinei Bica de eliberare din funcția de procuror-șef al DIICOT a fost transmisă de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, luni, preşedintelui României.
„Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a transmis luni, 24 noiembrie 2014, Președintelui României solicitarea doamnei Alina-Mihaela Bica privind eliberarea din funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)”, informează Ministerul Justiției.
Secţia pentru procurori a CSM a dispus, luni dumineaţă, suspendarea din magistratură a Alinei Bica şi a luat act de demisia acesteia din funcţia de procuror la DIICOT, după ce a fost arestată în dosarul despăgubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.
Acesta a precizat că ministrul Justiției a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii un aviz pentru demararea procedurile de revocare din funcția de conducere de procuror șef al DIICOT a Alinei Bica.
Bica şi-a înaintat, vineri, demisia de la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) şi din funcţia de procuror al Direcţiei. Demisia a fost trimisă procurorului general al României, Tiberiu Niţu. (Detalii AICI)
Alina Bica a devenit șefă a DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei din acel moment, premierul Victor Ponta.
Bica a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţă, printr-o decizie luată de instanţa supremă, fiind acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro.
La momentul respectiv, Alina Bica era secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.