Tuberculoza rezistentă la medicamente, boala de care suferă tot mai mulți ucraineni. Românii care găzduiesc refugiați trebuie să fie atenți la anumit aspecte  

Tuberculoza rezistentă la medicamente, boala de care suferă tot mai mulți ucraineni. Românii care găzduiesc refugiați trebuie să fie atenți la anumit aspecte   
Sursa Foto: Hepta/ Adriana Neage

Ucraina este una dintre țările cu cea mai mare rată de tuberculoză rezistentă la medicamente. Din acest motiv, este recomandat că oamenii care primesc refugiați să fie atenți la anumite simptome. Tuberculoza rezistentă la medicamente se transmite mai greu decât COVID-19, însă este o boală care se răspândește totuși cu ușurință.

Românii care cazează refugiați, iar aceștia prezintă simptome precum tuse, probleme de respirație sau antecedente de tuberculoză, ar trebui să știe că pot efectua gratuit o serie de analize, în dispensarele specializate pentru această boală.

Mai mulți ucraineni suferă de tuberculoză rezistență la medicamente

Totuși, această problemă nu ar trebui să restricționeze ajutorul acordat cetățenilor care au trecut granița din Ucraina în România și au nevoie de ajutor, spun specialiștii.

Asta nu înseamnă să nu mai cazăm refugiați. La cel mai apropiat dispensar TBC se poate face un consult medical, o radiografie, este gratuit, și în acest fel îl protejează pe cel pe care îl primește în casă”, a spus medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, potrivit Antena 3. 

Tuberculoza se transmite mai greu ca COVID-19, însă pentru persoanele care stau în casă cu un pacient bolnav de TBC riscul de infectare există, mai ales dacă perioada în care locuiți împreună să extinde mai mult de o lună.

Românii care primesc refugiați ucraineni primesc un ajutor de la stat

Românii care găzduiesc refugiați din Ucraina vor putea deconta cheltuielile pentru hrană și cazare. Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență posibilitatea ca românii care primesc refugiați să primească anumite sume zilnice, pentru ajutorul acestora.

Aceștia vor putea beneficia, la cerere, de decontarea cheltuielilor și vor primi suma de 20 de lei, pentru o persoană, zilnic, pentru hrană și 50 de lei, pentru o persoană, zilnic, pentru cazare.

Banii pe care românii îi vor primi vor fi decontați de către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență. Românii vor putea primi câte 20 de lei zilnic, de persoană pentru hrana refugiaților și 50 de lei zilnic, de persoană, pentru cazarea acestora.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`