„Turiști, plecați acasă!”: Tot mai multe proteste împotriva turismului care-i exasperează pe locuitorii din Spania

„Turiști, plecați acasă!”: Tot mai multe proteste împotriva turismului care-i exasperează pe locuitorii din Spania
Barcelona, Spania / Foto: Pixabay

Un număr tot mai mare de turiști a declanșat numeroase mișcări anti-turism în Spania și în alte părți ale Europei. Localnicii dau vina pe turiști pentru creșterea costurilor locuințelor, a inflației și pentru că au cauzat degradarea mediului.

Mii de protestatari au mărșăluit împotriva turiștilor din Spania

„Orașul nostru nu este de vânzare!” Colectivul spaniol Ecologistas, un colectiv de câteva sute de asociații din Spania, a mărșăluit prin orașul El Puerto de Santa Maria din Andaluzia pe 20 iulie pentru a denunța „turismul de masă necontrolat”, potrivit France24.

Mii de protestatari au mărșăluit pe 6 iulie la Barcelona pentru a denunța excesul de vizitatori, precedând o altă mare demonstrație împotriva turismului de masă pe 22 iulie în Mallorca, o insulă renumită pentru plajele, pârâurile protejate, munții de calcar și siturile arheologice.

Spania a înregistrat încă 24 de milioane de turiști în primul trimestru al anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând o creștere anuală de 14,5%. Țara înregistrase deja un nivel record al vizitatorilor internaționali în 2023.

Turismul crește prețurile în magazine, precum și costurile locuințelor, o creștere despre care localnicii spun că le complică accesul la locuințe.
Destinații populare din Spania, cum ar fi Barcelona și Sevilla, dar și Veneția în Italia, Étretat în Franța și Atena și Paros în Grecia, toate au suferit o scădere a turismului în anii Covid-19.

Turismul în Europa și în alte părți este acum din nou pe val, oamenii fiind încurajați de zborurile low-cost și de promovarea anumitor itinerarii pe rețelele de socializare.

Turismul aduce bani unora dintre localnici și îi falimentează pe alții

Sectorul reprezintă o sursă incontestabilă de venit pentru țările în cauză. Creșterea vizitatorilor și a prețurilor în Spania, de exemplu, a dus la creșterea cheltuielilor turistice cu 22,6% în primul trimestru al anului 2024, depășind 31,5 miliarde de euro, potrivit Institutului Național de Statistică. Cu toate acestea, turismul de masă necontrolat reprezintă tot mai mult un flagel pentru populațiile locale.

Cel mai vizitat oraș din Spania, Barcelona, ​​găzduiește aproximativ 12 milioane de oameni pe an, dintre care mulți ajung cu vasul de croazieră. Numărul tot mai mare de turiști în fiecare an pune presiune pe serviciile de sănătate, gestionarea deșeurilor, alimentarea cu apă și locuințe – în detrimentul locuitorilor.

Aproximativ 3.000 de oameni au mărșăluit prin oraș la începutul lunii iulie, scandând „turiști, plecați acasă!”, aruncând cu apă după oamenii pe care i-au identificat ca fiind turiști.

Autoritățile au reacționat anunțând că vor interzice turiștilor chiriile de apartamente până în 2028; un total de 10.000 de apartamente își vor pierde licențele pentru închirierea pe termen scurt pe platforme precum Airbnb. Primarul de stânga al orașului, Jaume Collboni, a anunțat și el intenția de a crește taxa turistică pentru cei care vizitează orașul pentru mai puțin de 12 ore.

Localnicii din Andaluzia, o altă destinație spaniolă populară în rândul turiștilor internaționali, și-au exprimat, de asemenea, exasperarea față de turismul de masă. „Visez să mă retrag, să-mi închiriez apartamentul și să părăsesc Sevilla”, a declarat Francisco Martinez, președintele asociației de cartier Ancha la Feria, pentru cotidianul El País despre invazia teraselor din centrul istoric al orașului. „Centrul orașului ar putea fi bun pentru a bea o bere, dar a devenit un loc agresiv și insuportabil de locuit”.

Autoritățile din Veneția, Italia, au lansat un program pilot pentru a percepe călătorilor de o zi o taxă de intrare de 5 EUR pentru a se putea plimba de-a lungul celebrelor sale canale în zilele aglomerate.

Măsura a fost considerată insuficientă de majoritatea locuitorilor, care ar fi preferat să limiteze numărul de vizitatori pe zi pentru a proteja cu succes orașul. Peru, de exemplu, a adoptat o măsură pentru a limita accesul la Machu Picchu la 2.500 de vizitatori pe zi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`