Pentru moment, numărul cazurilor de Covid-19 din România este redus, dar probabilitatea ca bilanțul să crească este semnificativă, a afirmat Vlad Mixich, expert în politici publice în domeniul Sănătății, care a conturat dimensiunile „impactului în viața noastră cotidiană”.
„Să ne uităm ce se întâmplă în alte țări, cu mai multe resurse și mai bine organizate decât România și cu mai multe cazuri în prezent.
-> În Italia au fost închise toate școlile și universitățile pentru două săptămâni și măsuri similare (dar de intensități diferite) au fost anunțate în 22 de alte țări (Franța, Japonia, Coreea de Sud printre ele).
-> Multe evenimente profesionale sunt anulate sau reprogramate (mie deja mi s-a întâmplat cu două evenimente programate în instituțiile europene – ambele au fost amânate pe un termen nedefinit).
Cele două măsuri de mai sus sunt luate pentru a încetini răspândirea virusului, ele nu sunt un semn că vine apocalipsa. Ignorarea lor este însă o dovadă de inconștiență, nu de curaj și nici nu crește factorul de cool”, a subliniat Vlad Mixich.
Specialistul a mai adăugat că „soluții de adaptare există și am văzut unele foarte corect implementate și de unele instituții din România: vezi Universitatea de Medicină de la Cluj care a decis derularea tuturor cursurilor online pentru următoarele 2 săptămâni – o măsură excelent”.
„Ce putem face: este recomandabil pentru toți cei care iau un tratament esențial (pentru că sunt bolnavi cronici) să se asigure că au în casă tratamentul respectiv suficient pentru 30 de zile. Dacă nu pot face asta, atunci să discute cu medicul soluții alternative. Nu e deloc greșit să facem asta, dimpotrivă, cum spuneam mai sus: sperăm la ce-i mai bun și ne pregătim pentru ce-i mai rău.
Dacă suntem tineri și sănătoși nu dăm iama în farmacii să cumpărăm 100 de cutii de antibiotice, ibuprofene sau antivirale. Pentru că vom face rău direct celor mai vulnerabili dintre noi, care chiar au nevoie de ele. Mai degrabă dăm un telefon bunicii de 74 de ani și ne asigurăm că ea are toate medicamentele esențiale în casă și ne oferim ajutorul.
E firesc să fim anxioși în legătură cu #Covid19, dar e inutil să cumpărăm zeci de sticle de ulei și zeci de kile de mălai și făină”, a mai spus acesta.
Vlad Mixic consideră că e util să ne gândim sau să ne pregătim „deja la cum ne vom re-organiza rutina zilnică dacă România va fi pusă într-o situație similară cu cea a Italiei. Acest lucru e valabil și pentru firmele/companiile private care au datoria să-și protejeze angajații. E important să fim pregătiți, nu luați prin surprindere pentru că atunci se va instala panica. Iar PANICA DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII.
„Și să ne informăm din surse solide: încercați site-ul Ministerului Sănătății (ms.ro) care s-a pus la punct sau, dacă citiți în engleză, site-urile ecdc.europa.eu sau site-ul Ministerului Sănătății din Singapore care are un kit de informare excepțional.
Colegii jurnaliști pot juca un rol important în aceste pregătiri: autoritățile trebuie permanent presate cu întrebări legate de nivelul de pregătire al spitalelor mari. Nu vă duceți după fente de genul achiziționarea de termoscanere (suntem deja trecuți de punctul în care asta mai e semnificativ), ci rămâneți la lucrurile simple: stocuri de materiale sanitare, paturi de terapie intensivă la infecțioase, echipament de protecție pentru personalul medical? Există și dacă nu când?”, mai spune Mixich.