Vaccinul care previne CANCERUL de col uterin, disponibil şi în România

Vaccinul care previne CANCERUL de col uterin, disponibil şi în România

Vaccinul care acţionează împotriva infecţiei cu HPV (Human Papiloma Virus), prevenind cancerul de col uterin, va fi diponibil în România începând de luna viitoare.

De asemenea, acesta conţine nouă tulpini şi oferă protecţie împotriva a patru tipuri de cancer şi a leziunilor precanceroase provocate de infecţia cu HPV.

Astfel, protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85-90% din cazurile de cancer vulvar, a 80-85% din cazurile de cancer vaginal, a 90-95% din cazurile de cancer anal şi împotriva a 90% din cazurile de veruci genitale, informează Gândul.

Este un produs pentru sănătate publică care previne cancerul şi cred că cel mai evident lucru sau cel mai mare câştig în domeniul cancerului din ultimii 20 de ani. Existenţa acestui vaccin previne o infecţie corelată cu până la 100% cu acest cancer cancer de col uterin. (…) Este o mare oportunitate pentru România atât fete cât şi băieţi pentru că sunt multe ţări unde şi băieţii beneficiază de vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.(…) Vaccinurile sunt produsele medicamentoase cele mai controlate din lume din punct de vedere al siguranţei. Siguranţa vaccinului este esenţială şi la fel de importantă este şi eficacitatea. Vaccinarea anti HPV conduce la scăderea cu 64% a prevalenţei, adică numărului de infecţii înregistrat la un moment dat în populaţia feminină a unei ţări, scăderea cu 60% a riscului de a dezvolta leziuni incipiente precanceroase. Vaccinul mai face ceva pentru că mai are două tulpini care protejează împotriva unei boli neplăcute cu transmitere sexuală, fiind vorba despre vegetaţii veneriene. (…) Probabil că o să trecem de la screeningul aşa numitul examen Babeş Papanicolau la detecţia directă a virusului Papiloma la femei. Este mult mai simplu de făcut, mult mai eficient şi mult mai uşor de gestionat. Screeningul şi vaccinarea trebuie asociate întotdeauna”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Noul vaccin nu va fi gratuit, dar va putea fi achiziţionat din farmacii începând cu luna aprilie a acestui an şi va putea fi făcut încă de la vârsta de 9-11 ani, iar după 25 de ani, se va administra în trei doze, numai după ce s-a efectuat înainte un test Papanicolau.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`