Valeriu Gheorghiță: Nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse la vaccinul anti-COVID-19 (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse la vaccinul anti-COVID-19 (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a susținut că nu e deloc recomandat să luăm tratament preventiv pentru a diminua din efectele adverse pe care le putem resimți după administrarea rapelului. Gheorghiță a insistat că aceste reacții sunt comune și că ele arată că vaccinul chiar își face treaba. Acesta a mai spus că, individual, medicii pot recomanda un tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic, dar nu trebuie să existe în obicei în acest sens.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Valeriu Gheorghiță, explicații despre reacțiile adverse după a doua doză de vaccin anti-COVID-19

În contextul în care unii s-au sperit de efectele adverse după a doua doză, medicul a fost întrebat dacă putem face ceva să prevenim aceste reacții.

„Cred că e un element important pe care trebuie să-l lămurim, anume că după doza de rapel este deja cunoscut faptul că organismul e mai reactogen. Asta deoarece, după prima doză, apare activarea răspunsului imun și când persoana primește a doua doză, ea având deja un nivel al anticorpilor preformați, organismul va identifica această proteină care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție inunologică, lucru care se traduce printr-o frecvență mai mare a modificărilor la nivel local și general.

Dar sunt reacții adverse comune, anticipate, cunoscute și regăsite în rezumatul caracteristicilor produsului. Fenomenele se găsesc la toate vacinurile care se administrează cu rapel. Asta înseamnă că vaccinul își face efectul.

Despre modalitatea de comportament a persoanelor pentru a atenua acest tip de reacții adverse, nu recomandăm prevenirea acestora prin a urma anumite tipuri de traamente. Dacă persoana are disconfort local, febră, se poate recomanda tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic, dar nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții