În cursul zilei de joi, 5 noiembrie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un nou record de infectări cu SARS-CoV-2 în România. Având în vedere creșterea testelor pozitive, medicul infecționist de la Timișoara, Virgil Musta trage un semnal de alarmă.
Ultimele 24 de ore au adus în România 9.714 de cazuri noi de COVID-19, din 37.700 de teste prelucrate în acest interval. Totodată, au fost raportate 121 de decese, iar peste 1.000 de pacienți sunt internați la ATI.
Doctorul atrage atenția asupra faptului că în curând sistemul ar putea ceda și explică lipsa paturilor de la Timișoara, dar mai ales la a personalului medical, abilitat să utilizeze achipamentele din ATI.
Doctorul Virgil Musta a explicat la Digi 24 faptul că lipsa personalului calificat pentru ATI este una dintre problemele cu care se confruntă sistemul medical.
„Cred că în foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții, în sensul să nu mai avem locuri la ATI. E foarte greu să extinzi secțiile de terapie intensivă, pentru că, pe lângă echipamentele specifice, care sunt multe și elaborate, avem nevoie de personal calificat și aici nu stăm bine deloc. Nu avem personalul necesar care să asigure un număr mult mai mare de paturi de terapie intensivă”, a explicat el pentru sursa citată mai sus.
Medicul infecționist Virgil Musta a explicat, la Digi24, de ce spitalele ar putea ajunge în situația Italiei din primăvara.
„Pentru pacienți înseamnă că se va întâmplă cum s-a întâmplat în Italia. Ei vor rămâne acasă dacă nu vor mai avea access în sistemul de sănătate. Încă mai avem o capacitate de a crește numărul de locuri, dar la nivelul la care cresc cazurile, cred că foarte repede se vor termina și aceste locuri și atunci pacienții care necesită oxigen nu vor mai putea beneficia de tratament”, a mai precizat medicul Virgil Musta.
Medicii, în situația în care ar putea alege cine trăiește și cine nu
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a mai explicat faptul că în rândul personalului medical ar putea apărea o experiență traumatizantă și anume momentul în care vor fi nevoiți să aleagă între pacienți.
„S-ar putea să ajungem. Nu vreau să mă gândesc la acel moment pentru că este traumatizant pentru medicul care trebuie să hotărască și s-ar putea să-l marcheze o viață întreagă. Luptăm să găsim soluții ca să ținem cât de cât sub control fenomenul, dar avem nevoie mai mult ca niciodată de comunitate, de responsabilitatea comunității de a înțelege că trebuie să ne protejăm”, a adăugat Musta pentru sursa citată mai sus.