Alegerea Papei la Vatican: Conclavul cardinalilor s-a reunit în prima zi pentru a alege un părinte pentru Sfântul Scaun

Alegerea Papei la Vatican: Conclavul cardinalilor s-a reunit în prima zi pentru a alege un părinte pentru Sfântul Scaun
UPDATE 16.00: Trei nume de cardinali se află pe lista scurtă a "favoriţilor" la succesiunea lui Benedict al XVI-lea la conclavul care începe marţi, relatează AFP, subliniind însă incertitudinea alegerii. ANGELO...

UPDATE 16.00: Trei nume de cardinali se află pe lista scurtă a „favoriţilor” la succesiunea lui Benedict al XVI-lea la conclavul care începe marţi, relatează AFP, subliniind însă incertitudinea alegerii.
ANGELO SCOLA: 72 de ani, italian. Numit în 2011 în postul-cheie de arhiepiscop de Milano de către Benedict al XVI-lea, el are o cultură vastă şi este conservator, apărător al familiei tradiţionale. Un apropiat al fostului papă, el a creat o revistă „Oasis” dezvoltând dialogul cu islamul.

ODILO SCHERER: 63 de ani, brazilian. Arhiepiscop din 2002, aflat la conducerea celei mai mari dioceze din America Latină, Sao Paolo. Având experienţă în Curie, el este cunoscut pentru buna gestionare a diocezei sale. Urmând linia Curiei, el ar fi susţinut de aceasta.

MARC OUELLET: 68 de ani, canadian. Originar din Quebec, el este unul dintre cei mai „ratzingerieni” din Curie, unde a fost prefect al Congregaţiei pentru episcopi începând din 2010. Poliglot, el este foarte apreciat în America Latină, unde a lucrat multă vreme. Cu o cultură vastă, poziţiile sale conservatoare privind moravurile i-au adus o anume impopularitate în Quebec.

Cei 115 cardinali electori ai Bisericii Catolice urmează să se închidă, marți, la finalul slujbei religioase, în Conclav, pentru a găsi un succesor pentru Benedict al XVI-lea.

Noul părinte al celor peste 1,2 miliarde de catolici din lumea întreagă trebuie să întrunească 77 de voturi în cadrul Conclavului, chiar dacă în zilele premergătoare acestei alegeri nu s-a prefigurat niciun favorit.

La ora 16:30, ora locală, cardinalii se vor închide în Capela Sixtină, unde vor depune jurământul sacru, cu mâna pe Evanghelie.

Uşa capelei va fi sigilată şi va rămâne închisă pe durata lucrărilor. După meditaţia biblică, e posibil ca Părinţii Cardinali să facă primul scrutin, după cum s-a întâmplat în 2005, însă normele bisericeşti nu prevăd obligaţia unui scrutin la începutul conclavului.

Pe întreaga perioadă a alegerii noului papă, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sf.Petru.

Arderea buletinelor va avea loc de două ori pe zi, o dată în jurul prânzului, 13:00 ora României, și la ora locală 19:00.

În cazul în care fumul care iese pe horn este negru, nu s-a purces la alegerea unui papă, în timp ce fumul alb va semnifica faptul că a fost ales noul papă, cel de-al 266-lea Suveran Pontif.

Procedura se va încheia cu rostirea în limba latină de pe balconul bazilicii Sfântul Petru a sintagmei ”habemus papam” (‘avem un papă’), iar noul conducător al Bisericii Catolice va ieşi la balcon să salute mulţimea de credincioşi.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`