Alegeri locale 2020. Cum poți vota dacă ai febră peste 37,3 grade

Alegeri locale 2020. Cum poți vota dacă ai febră peste 37,3 grade
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii care vor avea febră mai mare de 37,3 grade sau vor prezenta alte simptome specifice infecției cu noul coronavirus atunci când vor merge la vot vor putea să-și exercite dreptul constituțional urmând un circuit separat față de ceilalți alegători. Aceștia vor avea la dispoziție o cabină specială care va fi dezinfectată după fiecare folosire. Măsura este prevăzută într-un ordin comun emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne care cuprinde normele ce vor fi aplicate la alegerile locale din 27 septembrie.

Ministrul Sănătății, precizări despre felul în care vor putea vota la alegerile locale românii cu simptome de coronavirus

„Ţin să menţionez situaţii deosebite, în care alegătorul vine şi prezintă la triajul epidemiologic temperatură peste 37,3. El este prioritar şi va merge către o urnă şi cabină de vot dedicată. Se alege una din urne şi va deveni din acel moment urnă şi cabină de vot dedicată, pentru cei care prezintă simptome sau febră. Cabina se va dezinfecta după fiecare participant”, a explicat ministrul Sănătății Nelu Tătaru, miercuri, în cadrul unei declarații de presă de la sediul MAI.

Secretar de stat din Ministerul Sănătății: Dacă se descoperă că ai febră, un lucru pe care nu-l simți, se va organiza un circuit special

Nu este prima dată când Tătaru vorbește despre modul în care vor vota persoanele care au simptome de COVID-19 la alegerile locale. În urmă cu câteva săptămâni, ministrul menționa că alegătorii aflați în astfel de situații „vor avea prioritate” la secțiile de votare și vor fi separați de ceilalți cetățeni.

”Când ajungi într-o secție se face triajul, cum se face în toate instituțiile. Dacă se descoperă că ai febră, un lucru pe care nu-l simți, (…) se va organiza un circuit special, astfel încât în respectiva cabină să intre doar pacienții cu această simptomatologie. Aceasta va fi cea mai apropiată locație de ușă astfel încât să intre și să iasă cât mai repede, vor avea prioritate, vor fi condiții speciale”, a explicat, la rândul său, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Bună, România”.

Ministrul Nelu Tătaru a mai precizat, miercuri, că românii testați pozitiv cu noul coronavirus care sunt spitalizați sau se află în izolare sau carantină vor putea solicita urma mobilă pentru a vota la alegerile locale. Prioritatevor avea însă pacienții non-COVID, urmând ca după ce aceștia votează, urna mobilă să ajungă și la cei infectați cu SARS-CoV-2.

Reguli speciale pentru desfășurarea alegerilor locale în contextul pandemiei de COVID-19

Precizări despre regulile care vor trebui să fie respectate la alegerile locale din acest an, desfășurate în plină pandemie de coronavirus, au venit și din partea lui Constantin Mitulețu Buică, preşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

„Prin ordin sunt stabilite regulile sanitare de urmat de la intrarea în secţia de votare, pe circuit, până la ieşirea din secţia de votare. Faţă de alegerile clasice pe care le ştiam noi, cetăţenii trebuie să respecte nişte reguli suplimentare, astfel încât să ne asigurăm ca acest virus să nu fie răspândit şi oamenii să fie în siguranţă. (…) Avem pregătit clipul de promovare a regulilor pe care cetăţenii vor trebui să le urmeze în secţia de votare, astfel încât să ne asigurăm că toată lumea ştie ce are de făcut şi cum trebuie să se comporte în pandemie la o secţie de votare”, a explicat șeful AEP.

Ultima oră
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)